Fajzer u novoj fazi testiranja leka protiv kovida-19

(Last Updated On: September 3, 2021)

Prvi pacijent dobio je 1. septembra svoju dozu oralnog leka protiv kovida-19, u sklopu druge faze kliničkog ispitivanja, koje izvodi američka kompanija Fajzer. Studija ima tri faze i analizira proteazni inhibitor nazvan PF-07321322. Lek je namenjen obolelima od kovida koji imaju simptome bolesti, ali im (još uvek) nije potrebna bolnička nega.

Lek se uzima na svakih 12 sati tokom pet dana. Jedna grupa ispitanika će uzimati placebo, a druga Fajzerov lek u kombinaciji sa ritonavirom, koji je već u upotrebi. Ukupan broj ispitanika je 1140, od kojih će polovina dobijati placebo. Iako se laicima može učiniti da je to mali broj, u dobro kontrolisanim kliničkim studijama može se videti značajna razlika između dve grupe, koja potvrđuje da lek pomaže.

Nadležni iz Fajzera poručuju da se očekuje da ovaj ili sličan lek smanji ozbiljnost bolesti kod velike grupe zaraženih, sprečevajući da dođu u fazu kada bi im samo bolničko lečenje pomoglo.

Fajzer radi testiranja i sa drugim proteaznim inhibitorima (jedan od njih se daje intravenski), pokušavajući da pronađe kombinaciju koja će, konačno, dati rezultate. Inhibitori proteaze su, inače, vrsta lekova koja ima za cilj da speči razmnožavanje virusa.

Oralni lek u vidu tablete ili kapsule protiv kovida-19 još nije razvijen. U Sjedinjenim Američkim Državama odobrenje je, prošle godine, dobio remdesivir u intravenskom obliku.

I druge farmaceutske kompanije, poput Fajzera, pokušavaju da proizvedu dovoljno efikasan oralni lek.

Nemački Merk je pri kraju testiranja pilule nazvane molnupiravir. Iz švajcarskog Roša, takođe, stižu ohrabrujuće vesti vezane za lek AT-527. U saradnji sa američkom kompanijom Atea Farmaseutikals, Roš ima pozitivne privremene rezultati faze dva ispitivanja.

Iz Fajzera se nadaju da će, ako sve bude u redu, u četvrtom kvartalu ove godine zatražiti zvanično odobrenje za svoj lek.