Evo kako su neki ušli u Grčku ovih dana

Bugarska Grcka granica
(Last Updated On: )

Kako je ranije najavljeno od strane grčkih zvaničnika, granica je otvorena za srpske turiste 15.jula.
Ranije planirani odmori počeli su da se realizuju sa ovom vešću. Međutim do nesporazuma između dveju zemalja došlo je čim su prvi srpski turisti stupili na granicu Bugarske i Grčke.  U toku dana, 15.jula Grčka donosi odluku da zatvori granicu za sve turiste koji dolaze iz Non-EU država i to do 1.jula.
Pojedini  turisti su uspešno prešli granice Bugarske i Grčke. Jedan od njih je i Miloš. Kako Miloš kaže,

Put od Srbije do Bugarske prošao je u najboljem redu, uz čekanje od 15 minuta na srpsko-bugarskoj granici.

Sa policijom nismo imali nikakvih problema, vozio sam u okviru ograničenja.

Na Bugarsko-Grčki granični prelaz Kulata-Prohomonas stigli u 19:00 po srpskom vremenu. U Grčku smo ušli u 12:00 po srpskom vremenu ( 5 sati čekanja na granici). Kroz Grčku do Neae Flogitae auto-put.

Stigli na destinaciju u 02:10 po srpskom vremenu (03:10 po grčkom)

Miloš kaže da nisu testirani na Covid-19.

Ksenija, jedna od velikog broja  turista koji su krenuli put Grčke, našla se u gužvi na bugarsko-grčkoj granici. Na graničkom prelazu Kulata-Promahonas provela je sa svojom porodicom  6 sati u koloni koja je postajala sve duža. Na pitanje o testiranju na Covid-19, Ksenija kaže da ih nisu testirali, ali da je policija uzela adresu smeštaja i broj na koji mogu da ih dobiju u slučaju nužde.
 Kako smo saznali, određeni broj turista ipak je ostao „zarobljen“ u Bugarskoj.

Naredna odluka Grčke vlade je ta, da turisti iz zemalja koje nisu članice Evropske Unije, ne mogu na odmor u Grčku pre 1.jula. Srbija se od 16.juna ne nalazi na listi zemlja  u kojoj je broj zaraženih opao, s toga naši turisti spadaju u rizičnu grupu putnika.  Iako je Covid-19 izazvao svetsku pandemiju, te u pojedinim delovima sveta ista ne jenjava.
Odmor na čistim, mirnim plažama Grčke i plavetnilo mora moraće da sačekaju turiste  iz Srbije još neki period.  A do tada, savet turistima je  da plan puta razrade što detaljnije, te skupe dovoljno strpljenja i dobrog raspoloženja kako bi put u Grčku i boravak tamo bio nezaboravan.

I par dana nakon ove gužve, Grčka vlada dobosi odluku da se državljani Srbije izuzmu iz predhodnog pravila. Tačnije, otvoren je ulaz u zemlju i za naše državljane.

Stigli smo na granicu u 11 casova – prelaz Kulata. Presli smo granicu za 5 minuta, samo dva automobila su bila ispred nas. Testirali su nas na virus uzimanjem brisa, uzeli broj telefona i rekli da ce rezultati biti gotovi za tri dana. Zvace nas jedino ako smo pozitivni.

Ana

Snežana ima ovakvo iskustvo: Kulata danas oko 15h citavih pet minuta, ni sami nismo verovali. Nas nisu testirali, nismo uspeli da shvatimo koji je kriterijum za nasumican izbor. Nismo davali broj telefona, ni adresu smestaja, samo su nas pitali gde idemo i rekli da se lepo provedemo. Cekali smo samo na ulasku u Bugarsku oko sat i po.

Slađani su uzimali bris grla:

18.6. krenuli iz NS oko 5h ujutru, na Bugarskoj granici bili oko 9h, čekali oko 30-45 min, prelaz Gradina(?). Kroz Bugarsku trebalo oko 3h. Na Bug- Gr granici Kulata prošli za 15 min. Testirali su nas uzimanjem brisa grla, jer smo navodno imali temperaturu 38. Uzeli su br tel, ako nam se jave, onda smo pozitivni, u protivnom se nećemo čuti. 

Slađana