Ello, za kreativce

(Last Updated On: )

Da li ste čuli za Ello? U pitanju je društvena mreža, osmišljena da postane Facebook bez reklama, kojoj to nije uspelo.

Ello, međutim, i dalje postoji, i mesto je gde se okupljaju kreativci svih profila.

Sve je počelo 2014. godine. Jednostavan logo sa crnom tačkom i belom polukružnom linijom koji je, zapravo, “smajli bez očiju” privukao je mnoge. U najkraćem mogućem roku, za samo par meseci, tri miliona zainteresovanih registrovalo se kako bi videlo o čemu je reč. Pokazalo se, na žalost, da je korisnički interfejs urađen veoma loše, sa nejasnim uputstvima. Članovi mreže imali su problem čak i da se povežu međusobno.

Ukratko, Ello, koji nikako nije mogao da zameni Facebook, je razočarao. Interesovanje je naglo opalo, a na račun mreže su u IT krugovima zbijane šale. Sve do trenutka kada je Tod Berger, jedan od idejnih tvoraca, i zvanično preuzeo upravljanje onim što je od platforme ostalo.

Berger je priznao da je kampanja povezivanja i poređenja sa Fejsbukom ogromna greška, glupa i naivna. Prvobitna ideja je bila da Ello bude prostor na kojem će umetnici prikazivati svoje radove i treba joj se vratiti.

 

I – Elllo je oživeo. Dobio je podnaslov “The Creators Network”, povezao se sa platformom Dribbble i počeo je da privlači kreativce koji žele javnosti da prikažu svoje radove. Cilj je da se pomogne talentovanim umetnicima i stvaraocima, kao i advertajzing agencijama, da jedni sa drugima dođu u kontakt.

Umesto zbunjujućeg rasporeda na stranama mreže, Ello je pretvoren u mesto koje najviše liči na digitalni magazin. Promovisani su kreativci koji najviše doprinose sajtu, ali su tu i svi ostali.

Zainteresovani mogu da pretražuju oblasti kao što su umetnost, fotografija, pisani radovi, ilustracija i mnoge druge. Član mreže pravi svoj portfolio radova dostupan svima.

Prema rečima Toda Bergera, investitori su za projekat daljeg razvoja mreže Ello ozbiljno zainteresovani. Među njima su i neke velike kompanije iz sektora kreativnih medija. U potrazi za kontaktima koji prerastaju u poslovna partnerstva sve je više učesnika u komunikaciji, pregleda radova… Budućnost je, svakako, pred mrežom, ali i članovima.