Dva nova ministarstva

(Last Updated On: June 24, 2017)

Nova ministarstva u Vladi Srbije biće Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo za evropske integracije, što nije sporno, ali organizacija Transparentnost Srbija ukazuje na problem.

Zakon o ministarstvima, o kojem danas raspravlja parlament, ponovo se menja da bi se zadovoljile potrebe stranaka koje čine Vladu Srbije, ili pojedinaca iz tih stranaka, a ne potrebe države.

U saopštenju TS je navela da se zalaže za donošenje Zakona o ministarstvima u kojem je podela nadležnosti isključivo u funkciji efikasnosti rada, a ne zadovoljenja potreba stranaka koje daju podršku Vladi.

Transparentnost Srbija dodaje da ne osporava niti podržava predlog po kome zaštitu životne sredine treba izdvojiti kao poseban resor i evropske integracije sa nivoa vladine službe preneti na nivo ministarstva.

“Ako je to zaista potrebno i ako ozbiljna, dokumentovana rasprava potvrdjuje, takvo stanje treba trajno zadržati, da se ne bi desilo da se u nekoj sledećoj Vladi ‘zbog štednje’ ukidaju resori koji su sada proglašeni izuzetno važnim”, ocenila je TS.

Organizacija je upozorila da u obrazloženju izmena Zakona nema ni reči o izuzimanju Direkcije za elektronsku uprave iz delokruga rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

“Može se nagadjati, na osnovu činjenice da je to ta oblast bila važan segment rada dosadašnje ministarke i kandidatkinje za predsednika Vlade, da Direkcija neće netragom nestati, već da je, verovatno, ova oblast izdvojena da bi bila pod direktnom kontrolom buduće premijerke”, piše u sopštenju.

Dodaje se da je činjenica da se predlogom zakona odredba na osnovu koje je Direkcija formirana, briše, a da nema ni pomena zbog čega je to učinjeno i šta će biti sa Direkcijom.

“Nije to prvi put da obrazloženje zakona služi samo da zadovolji formu”, kažu u organizaciji Transparentnost Srbija.

Izvor: Beta