Događaji koji su obeležili 2023. godinu

(Last Updated On: )

Godina koja odlazi bila je puna izazova i tek nekoliko naučnih dostignuća daju povod za optimizam. Kada prelistamo novinske naslove koji su obeležili 2023. postaje jasno zbog čega toliko želimo da 2024. godina bude bolja.

Mnoge zemlje iskusile su političku nestabilnost, nasilje, korupciju i autoritarizam. Ratu u Ukrajini pridružio se izraelsko-palestinski sukob, koji iza sebe ostavlja desetine hiljada nevinih žrtava.

Tursku i Sriju pogodio je katastrofalan zemljotres, sa više od 50 hiljada stradalih. U Libiji je, samo u jednom danu u jednom gradu, Derni, u poplavi nastradalo nekoliko hiljada ljudi.

NASA je leto 2023. proglasila najtoplijim od 1880. godine, od kada se i vrše merenja temperature vazduha. Na Islandu se, posle 700 zemljotresa, dogodila velika erupcija vulkana.

Indija je 1. maja pretekla Kinu i postala najmogoljudnija zemlja sveta. Indija je postala i četvrta zemlja na svetu, posle Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza i Kine, čija je letelica aterirala na površinu Meseca.  

Razvoj veštačke inteligencije je nastavljen, kao i trka u osvajanju svemira.

Nemačka je prvi put postala prvak sveta u košarci.     

Ljubitelji filmova u bioskopima su imali na repertoarima dva globalna hita – “Barbi” i “Openhajmer”, sa potpuno različitom tematikom i istim datumom premijere. 

Ilon Mask je, kao vlasnik, popularnoj društvenoj mreži Tviter dao novo ime – “X”.

Krunisan je kralj Čarls III što je prvo krunisanje u Velikoj Britaniji posle 70 godina.

Umrli su Henri Kisindžer, Tina Tarner, Hari Belafonte.

Kovid 19 pandemija zvanično je završena, što je potvrdila Svetska zdravstvena organizacija.

Slomljeno srce Srbije

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, je i u 2023. godini obarao rekorde. Košarkaši Srbije postali su vicešampioni planete. 

Događaji iz Srbije koji se nalaze u velikom broju pregleda značajnih svetskih zbivanja, na žalost, strašni su i tragični.

Trećeg dana maja u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” trinaestogodišnji učenik škole ubio je čuvara i devetoro učenika, ranivši još petoro učenika i nastavnicu istorije.

Samo dan kasnije, 4. maja, u dva sela u okolini Mladenovca mladić star 21 godinu ubio je devet, a ranio 12 ljudi.

Datumi koji nas obavezuje da ih pamtimo, i da se borimo da se slični zločini nikada ne ponove.