Direktori vrše dužnost

(Last Updated On: March 26, 2016)

Direktori u velikom broju javnih preduzeća u Srbiji i dalje su u statusu vršioca dužnosti. Vlada Srbije je pre nekoliko dana smenila generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, pa se i na tom mestu očekuje imenovanje vršioca dužnosti.

U decembru 2012. bio je donet Zakon o javnim preduzećima kojim je najavljeno ukidanje partijskih direktora. Posle tri i po godine, vršioca dužnosti direktora – nikada više.

dalekovodDok se narod priprema za izbore, vršioci dužnosti direktora će i dalje voditi veliki broj preduzeća kojima je vlasnik država. Takvo stanje je ruganje instituciji konkursa za izbor direktora.

“Situacija sa vršiocima dužnosti je ostala, čini mi se, ista kao što je bila i proteklih godinu-dve dana”, kaže Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija” “Čini mi se da politička elita nije iskreno prihvatila tu instituciju konkursa kao nešto što bi trebalo da zaživi i što bi trebalo da predstavlja bolje rešenje, već i dalje preovlađuje poverenje u ljude koji će biti izvučeni iz rukava kada zatreba”, ističe on.

Iako zakon predviđa da funkcija vršioca dužnosti direktora može da traje najviše šest meseci, uz još šest meseci produžetka pri vanrednim okolnostima, čest je slučaj da se i na republičkom i lokalnom nivou dugo ne biraju pravi direktori javnih preduzeća. Evo nekih.

– Srbijašume – Predrag Aleksić od decembra 2014.

– Hipodrom Beograd – Igor Knežević od juna 2015.

– Dom Omladine – Nenad Dragović od juna 2015. godine

– Železnice Srbije – Nova preduzeća „Infrastruktura”, „Srbija voz” i „Kargo” vode vršioci dužnosti imenovani u julu 2015.

Izvor: B92