Digitalni marketing u 2022. godini

digitalni marketing
(Last Updated On: )

Preporuke koje stižu od stručnjaka za digitalni marketing menjaju je brže nego u drugim oblastima. Ukoliko ih pratite, zaključićete da su i dalje tu optimizacija za pretraživače (SEO), PPC advertajzing, veb dizajn, imejl marketing, kontent marketing, marketing društvenih mreža, ali u novim uslovima.

Promene u internet komunikacijama prate razvoj tehnologija, pa se digitalna strategija mora s vremena na vreme preispitati, analizirati rezultati postignutog, ukloniti prevaziđena rešenja, uneti nova… Smena dve godine ustaljena je prilika da se naprave preseci stanja.

Za godinu koja dolazi već neko vreme pojavljuju se predviđanja, koja treba imati u vidu.

Pandemija korona virusa uticala je i na digitalni marketing. Brže od očekivanog razvili su se takozvani hibridni događaji, koji podrazumevaju kombinaciju ličnog prisustva i virtuelnih komponenti na skupovima, sastancima, sajmovima, prezentacijama… To postavlja kompaniji zadatak da kupcima i potencijalnim kupcima ponudi komunikaciju organizovanu na nov način.

Komponente i alati veštačke inteligencije imaće još veću ulogu u SEO, marketingu društvenih mreža, imejl marketingu, analitici, poslovnim predviđanjima… Automatski odgovori su već zaživeli u praksi, a slediće ih u narednoj godini veća zastupljenost sličnih proizvoda u advertajzingu.

Kvalitetan sadržaj po oceni Gugl pretraživača i dalje nema alternativu, pa u 2022. godini bez njega ne treba računati na uspeh. Ovo se čuje i od mnogih SEO agencija širom sveta.

Optimizacija za glasovnu pretragu je opcija kojoj se predviđa dalji rast. Imajući u vidu da se na taj način najčešće traže podaci vezani za kupovinu, prostor za digitalni marketing je širok.

Učešće video sadržaja je već postalo ključno za demonstraciju rada firme i nastanka proizvoda, funkcionisanje proizvoda, promovisanje novih proizvoda i usluga, prenošenje utisaka kupaca… i to se neće promeniti ni u narednim godinama.

Stručnjaci predviđaju da je dobro uključiti u digitalnu strategiju povezivanje kompanije sa aktuelnim vrednostima očuvanja planete i životne sredine. Saradnja sa nevladinim organizacijama iz navedenog sektora, kao i saradnja sa lokalnim zajednicama, sponzorstva, zajedničke akcije… mogu da budu dobro rešenje koje će kao pozitivne prepoznati internet pretraživači i korisnici interneta.