Dani komedije u Jagodini

(Last Updated On: )

Dani komedije

“I smeh i suze dolaze od srca”, slogan je tradicionalne manifestacije “Dani komedije“, koja se od 20. do 27. marta, po 44. put, održava u Jagodini. Uvek aktuelni Nušićevi komadi, teme prepoznatljive u svakom vremenu, replike koje ulaze kao šale u svakodnevni govor… odlike su i ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Posebna čast – da primi nagradu “Zlatni ćuran” za životno delo i otvori “Dane komedije”, pripala je popularnoj pozorišnoj, filmskoj i televizijskoj glumici Svetlani Bojković.

U konkurenciji za ostale nagrade su…

Za ostala priznanja takmičiće se sedam izabranih komediografskih ostvarenja. “Mister dolar” Branislava Nušića igra Narodno pozorište iz Subotice u režiji Snežane Trišić, “Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka” izvodi Šabačko pozorište po Jaroslavu Hašeku i u adaptaciji i režiji Aleksandra Lukača. Sledi “Ćelava pevačica” Ežena Joneska u režiji Isidore Goncić, koju će izvesti ansambl Ateljea 212 iz Beograda. Pozorište mladih Novi Sad predstaviće se komadom “Potpuno skraćena istorija Srbije”, po tekstu Maje Pelević i Slobodana Obradovića, u režiji Olivere Đorđević.

Na 44. Danima komedije biće izvedena i Nušićeva “Vlast” u režiji Dušana Petrovića i izvođenju Narodnog pozorišta Zrenjanin, a Zvezdara teatar izvešće “Rođendan gospodina Nušića”, po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Nebojše Bradića. U koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta biće izvedena predstava “Doktor Nušić”, u režiji Kokana Mladenovića.

Festival se završava 27. marta, na Svetski dan pozorišta, kada će biti dodeljene nagrade i izvedena jedna predstava van konkurencije u čast nagrađenih. Ovoga puta publika će imati priliku da vidi kako komad “Heroji” Predraga Perišića tumači Gradsko pozorište Jagodina u režiji Branislava Nedića.

Najbolja predstava “Dana komedije” po izboru žirija dobiće nagradu “Mija Aleksić”, a predstava koja je najviše nasmejala posetioce, po izboru publike, dobiće priznanje “Miodrag Petrović – Čkalja”, odnosno statuetu “Jovanča Micić”. Priznanja “Ćuran” biće uručena za najbolja glumačka i rediteljsko ostvarenje, a tu su i posebne nagrade za epizodne uloge, kostimografiju, scenografiju…

“Dani komedije” u Jagodini imaju bogat prateći program. Najavljeno je još sedam pozorišnih predstava, razgovori sa glumcima, tribine i promocije knjiga na temu komediografije. Neposredno pre početka festivala u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba “Mija Aleksić – Biti glumac”, posvećena velikanu srpskog glumišta povodom dvadesete godišnjice smrti.