Microsoft Translator i za srpski

(Last Updated On: March 22, 2015)

Dobra vest za srpsko tržište stiže iz kompanije Microsoft. Servisu Microsoft Translator, koji se koristi za podršku u prevodu, dodata su tri nova jezika – srpski, hrvatski i bosanski, čime se ukupan broj jezika povećao na pedeset.

Automatski sistem prevođenja u okviru Microsoft Translatora omogućava momentalno prevođenje sa srpskog na bilo koji od dostupnih jezika, ne savršeno, naravno, ali za elementarno razumevanje i sporazumevanje dovoljno.

Bez obzira da li se Translator koristi putem Bing.com/Translator, preko desktopa uz pomoć Windows 8 app, kroz Office, preko Skype TranslatorSharePointLync, u aplikacijama ili servisima, a uz pomoć Translator API, ili kroz društvene mreže ili korisničke aplikacije – komunikacija na 50 jezika je obezbeđena. Tu su i novi sistemi za prevođenje u pokretu, uz pomoć Translator app for Windows Phone, koji koristi camera mode* za prevođenje tekstova na zidovima, znacima…

Aplikacija za Windows phone delo srpskog tima

Pored informacije da je srpski jezik dostupan na svim postojećim proizvodima i aplikacijama, kuriozitet je i vest da je izrada aplikacije Translatora za Windows phone delo srpskog tima stručnjaka Microsoft Razvojnog Centra Srbija, koji ove godine obeležava 10 godina od osnivanja. Srpski tim programera napravio je izvorni kod za optičko prepoznavanje karaktera (optical character recognition (OCR)) za aplikaciju Windows Phone Translator.

Aplikaciju koja funkcioniše po principu prevođenja putem optičkog prepoznavanja teksta već koriste vlasnici Windows telefona širom sveta, budući da ona pomaže korisnicima da prevaziđu jezičku barijeru tokom boravka u inostranstvu bez bojazni od visokih računa, zahvaljujući činjenici da radi i bez interneta, odnosno off line. Aplikacija podjednako dobro funkcioniše u tri režima: usmeravanje kamere mobilnog telefona ka željenom tekstu, prevod govora i klasičan unos teksta putem tastature.