Danas je Dan fizičke aktivnosti

(Last Updated On: )

Međunarodni dan fizičke aktivnosti 10. maj Srbija obeležava pod sloganom “Kretanjem do zdravlja”. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tim povodom je uputila preporuku u kojoj se kaže da odrasli treba da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno, dok je deci potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.

Od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja, vremenskih prilika… zavisi i izbor vrste aktivnosti – šetnja, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, vežbe…

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja počevši od 2002. godine, kada je SZO pokrenula globalnu inicijativu radi unapređenja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja.

fizička aktivnost

Beograđani, mladi, obrazovani – najmanje aktivni

Stanovnici Srbije u proseku sede pet sati dnevno, najviše stanovnici Beograda (5,8 sati), gradskih naselja (5,3 sata), osobe uzrasta od 15 do 24 godine (5,5 sati), kao i oni sa visokim i višim obrazovanjem (5,8 sati), navodi danas u saopštenju Institut za javno zdravlje Srbije “Batut”.

Dan fizičke aktivnosti će u Srbiji biti obeležen pod sloganom “Kretanjem do zdravlja”, jer je fizička aktivnost jedan od kriterijuma za ocenu zdravlja, a fizička neaktivnost je prepoznata kao četvrti vodeći faktor rizika koji globalno dovodi do 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje, saopštio je taj institut.

U evropskom regionu približno 31 odsto osoba starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivno, a više od polovine stanovnika Evrope nije dovoljno fizički aktivno da bi zadovoljilo zdravstvene preporuke, pri čemu se procenjuje da se zbog fizičke neaktivnosti godišnje u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije desi milion smrtnih slučajeva.

Prema podacima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2013. godini, 43,6 odsto stanovnika bavilo se poslom koji podrazumeva dugotrajno sedenje.

Izvor: Tanjug