Dan slobode medija – 3. maj

(Last Updated On: )

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je medijske poslenike da se u nedelju 3. maja uključe u međunarodnu akciju “Pet minuta gromoglasne tišine” i da se “zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije i učine sve kako bi unapredili ugled novinarstva i vratili poverenje građana”.

Povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, NUNS je u proglasu pozvao sve novinare i elektronske medije da u nedelju u 11.55 sati isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” kako bi “najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji”. “Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika”, navode iz NUNS-a.

Vlast i država su, kako se ističe, dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

Novo medijsko zakonodavstvo, dodaje se, mora zaživeti kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

NUNS tvrdi i da o stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, navodeći da je u prošloj godini, stotine medijskih radnika ostalo bez posla, dok se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju ponižavajuće niske zarade.

NUNS navodi da se, prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF) za 2014. godinu, na svetskoj listi po slobodi medija Srbija nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja.

To medijsko udruženje prenosi i da su prema najnovijim podacima Međunarodne federacije novinare (IFJ), od početka 2015. godine u svetu ubijena 44 novinara. “Ukuzujući na ‘sramotne neuspehe vlada da krivično gone ubice’, IFJ poziva ljude širom planete da nedelju 3. maja posveti sećanju na ubijene novinara”, zaključio je NUNS.