Dalje usavršavanje besplatnih grafičkih programa

(Last Updated On: )

Besplatan softver nije više retkost. U nameri da konkurišu skupim proizvodima najpoznatijih kompanija, programeri se ujedinjuju i nude zajednici potpuno besplatna rešenja. Uvek su to i programi takozvanog otvorenog koda, koje korisnici sa programerskim znanjima mogu prilagoditi svojim potrebama i dalje razvijati.

Besplatan softver nije namenjen samo amaterima. Sve češće ga, upravo, koriste mladi profesionalci, svesni da mogu da pokažu kako ekskluzivna brend imena nemaju pravo da precenjuju svoju vrednost. U grafičkoj industriji to je najvidljivije, a nova usavršavanja najkomplikovanijih programa zaista ostavljaju bez daha.

Pogledajte, na primer, lik na fotografiji. Urađen je u besplatnom programu za 3D grafiku Blender, koji je već po mnogome prevazišao čuveni 3ds Max i ozbiljno konkuriše najvećem autoritetu, programu Maya. Blender se koristi za složene animacije, video igre, modeliranje, video montažu… Ovaj sve moćniji softver upotrebljavaju poslednjih godina velika imena kao što su NASA i Soni, a iza njega je nedavno kao pokrovitelj stao Folksvagen. Stalnu finansijsku podršku već pružaju NVIDIA, Intel, Amazon, Meta, Epic Games, Unity…

Ukoliko su vaša interesovanja vezana za crtanje u 2D prostoru, preporučujemo Inkscape, koji je stao rame uz rame sa Adobe Ilustratorom. Besplatan je i ima veoma bogat set alata i mogućnosti.

Umesto Fotošopa, dizajneri već neko vrem koriste Gimp. Onima koji su radili u najpopularnijem Adobe programu biće potrebno izvesno vreme za navikavanje na komande, ali se sve to može savladati, uz zadovoljstvo što Gimp odrađuje posao veoma brzo i, za korisnike bez velikih zahteva za manipulacijom fotografijama, podjednako kvalitetno.

Besplatni grafički programi alternativa su skupim rešenjima, ali i piratskim kopijama koje nose brojne rizike.

Ako radite samostalno kao frilenser ili za potrebe manjih firmi, dobro je da koristite besplatan softver. Ukoliko planirate da se zaposlite u velikim sistemima koji insistiraju na Adobe, Autodesk ili nekim drugim programima, moraćete da ih znate, ali vaši prvi koraci mogu da budu baš sa softverom otvorenog koda. Pošto je besplatan, možete bez troškova zaključiti da li vam takav posao uopšte odgovara. Sa besplatnim softverom jednostavno možete da naučite i osnove razmišljanja i planiranja u 2D i 3D prostoru, mogućnosti kreativnog izražavanja i kapacitete alata, pa ako zaključite da sve to, zaista, jeste za vas, prebacićete se lako u budućnosti na programe za koje ćete morati da izdvaojite novac.