Da li i kada presaditi nove sobne biljke

(Last Updated On: )

Februar i mart su meseci u kojima se često poklanjaju sobne, enterijerske biljke. Ako ste dobili jednu od njih, ili ste je za sebe odabrali u cvećari, prvo pitanje koje postavljate je da li bi trebalo odmah da je presadite. 

Zanimljivo je da ni stručnjaci nisu saglasni. Jedni savetuju presađivanje, drugi poručuju da to uopšte nije potrebno, dok se najkorisnija čini preporuka koja kaže da biljku presadite, ali tek kad izvesno vreme provede kod vas. 

Još nekoliko faktora je potrebno uzeti u obzir – veličinu posude, stanje zemlje u kojoj se biljka nalazi, vrstu biljke…  

Boravak vaše nove sobne biljke u saksiji u kojoj ste je dobili ili kupili sigurno nije ništa strašno. Ona je adaptirana na tu sredinu i nije u njoj “od juče”. Proverite, ipak, zemlju. Ukoliko je suviše porozna i ne zadržava vodu ili je ne upija, kvalitet je loš i biljka će imati problema, možda već u bliskoj budućnosti. Može se dogoditi da nema dovoljno hranljivih materija, ili je mogu napasti štetočine i bolesti. Boja, tekstura i miris zemlje takođe vam može signalizirati da nešto nije u redu. 

Normalno je da koren bude isprepletan unutar saksije, ali i to ima granice. U jednom trenutku koren više neće moći da raste, biljka će zakržljati, osušiti se ili razboleti. Pokušajte da biljku nežno izvučete i proverite koren. Ukoliko je potpuno prekrio površinu i viri kroz otvore za drenažu, ako je zajedno sa zemljom tvrd, potrebna je veća posuda.

Cvetajuće sobne vrste najčešće ćete dobiti u cvetu. Vreme cvetanja jeste period aktivnog rasta i povećane osetljivosti biljaka, koje nije idealno za presađivanje, ali sve zavisi od vrste.

Ostavite biljku u svakom slučaju nekoliko dana pre nego što je presadite, kako bi se prilagodila novim uslovima u vašem stanu. Izolujte je, za početak, od drugih sobnih biljaka, pošto može da pokaže znakove bolesti koju je već imala.  

Ako procenite da je sve u redu sa zemljom i korenom, ukoliko je posuda dobre veličine, možete sačekati i nekoliko meseci pre presađivanja. Za to vreme raspitaćete se koji je najbolji kvalitet saksije za tu vrstu, šta doprinosi njenom rastu i napretku, postoje li saveti za postupanje prilikom presađivanja… i upravljaćete se prema njima.

Promene u količini svetlosti, temperaturi, vlažnosti vazduha, kvalitetu vode… stres su za biljku, kome ne treba dodati šok brzog presađivanja.