300 lekara godišnje napušta Srbiju

(Last Updated On: )

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je da Srbiju napusti oko 300 lekara godišnje u potrazi za boljim poslom.

On je istakao da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđe u EU dođe do masovnog odliva lekara.

“Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku lekara jeste neki sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje – godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina tih sertfikata se izdaje za neki rad vikendom koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bi mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju”, rekao je Dinić za RTS.

Kako je rekao, neki lekari se vraćaju u Srbiju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana i dodao da će na predstojećem Međunarodnom forumu Lekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama s drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara.

“Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, zato imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara i da nam daju neke savete“, navodi Dinić.

Prema njegovim rečima, Srbija u ovom trenutku ima relativno dobru situaciju, ali je neophodno preduzeti mere da se spreči veći odlazak lekara.

“Ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere“, rekao je Dinić.

Upitan da kaže šta može da se preduzme, Dinić kaže da misli da su neke mere već učinjene.

“Mislim da je u ovom trenutku to već prepoznato, postoji već značajno ulaganje u infrastrukturu i opremu što bi trebalo da dovede do nekih boljih uslova rada, najavljeno je i povećanje plata kojem se svi nadamo“, rekao je Dinić.

Pored toga, smatra on, potrebno je poboljšanje statusa lekara u društvu.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija da konkuriše zemljama koje mogu da ponude mnogo veće plate lekarima, Dinić kaže da su lekari spremni da za znatno manji novac nego što im ponude te zemlje, ostanu i rade u Srbiji.

“Verujem da lekari kada bi znali da su najplaćeniji članovi društva, s obzirom na nivo odgovornosti posla koji rade, u krajnjem slučaju i edukacije u koju su uložili, a svi znamo koliko traje školovanje lekara, mislim da bi to bilo nešto pozitivno i da bi to motivisalo kolege da ostanu”, navodi Dinić.

Pored toga, on ističe da je važno zapošljavanje mladih lekara i skraćivanje perioda traženja posla.

Dinić je ocenio i da velike stručnjake u Srbiji ima ko da zameni i dodaje da je obaveza celokupnog društva da se lekarima najpre omoguće uslove rada.

“Prvo da mogu da proizvedu svoje naslednike, a njihova obaveza je da od svih nas koji smo mlađe kolege prepoznaju one koji mogu da ih naslede i da im pruže to znanje i edukaciju da bi upravo nastavili u tom smislu”, navodi Dinić i dodaje da Srbija ima odličnu školu mediicne.

Izvor: Tanjug