Cliff Asness: Kako je vrednosno investiranje ponovno postalo unosno

Cliff Asness
(Last Updated On: )

U poslednje vreme, dok su mnogi ulagači bili usredsređeni na visoku vrednost akcija tehnoloških divova, jedan čovek je uporno držao svoju strategiju vrednosnog investiranja. Taj čovek je Cliff Asness, osnivač hedge fonda AQR, poznat kao kvantni investitor koji koristi podatke i računske algoritme za izgradnju portfelja.

U nedavnom intervjuu, Asness je govorio o svojoj dugogodišnjoj strategiji vrednosnog investiranja i izazovima s kojima se suočavao. Istakao je da je u proteklom periodu viđen veliki uspeh “priča” akcija, popularno nazvanih glamurozne akcije, umesto kvalitetnih ili sigurnih akcija. To je predstavljalo težak okruženje za njegov proces investiranja zasnovan na vrednosti. Ipak, Asness je istakao da su se držali svoje strategije i na kraju su počeli da postižu izvanredne rezultate.

Cliff Asness je poznat i po svom putu od profesora finansija i ekonomije do osnivača hedge fonda. Nakon završetka studija, Asness je radio kao istraživač u univerzitetskom okruženju, ali je privukao finansijski sektor svojim interesovanjem za kvantno investiranje. Nakon rada u Goldman Sachs-u, Asness je 1998. godine osnovao AQR i uspešno vodio taj hedge fond već 25 godina.

Jedan od ključnih elemenata Asnessove strategije je pronalaženje jeftinih akcija i dugoročno ulaganje u njih, što kvantni investitori nazivaju vrednostno investiranje. Ovaj pristup je pretrpeo velike gubitke tokom finansijske krize, ali je nedavno počeo da donosi rezultate. Prema izveštajima, 2022. godina je bila najuspešnija godina za AQR do sada, a njihov najdugoročniji fond je ostvario rast od preko 43 procenata.

U vezi sa trenutnim ekonomskim okruženjem, Asness je izrazio svoje mišljenje o inflaciji i politici Federalnih rezervi. Iako ne pretenduje da je stručnjak za makroekonomiju, on je priznao da su ove faktore uzeli u obzir prilikom oblikovanja svojih investicionih pozicija. Izrazio je zabrinutost zbog različitih pogleda na akcije i obveznice, pri čemu obveznice ukazuju na moguću recesiju, dok akcije izgledaju optimistično.

U zaključku, intervju sa Cliffom Asnessom pruža uvid u svet vrednosnog investiranja i izazove koji se postavljaju pred ulagače. Asnessova doslednost u sprovođenju svoje strategije i dugoročni pristup pokazali su se kao ključni faktori u postizanju uspeha. Bez obzira na promene na tržištu, Asness i njegov tim pokazuju da se vrednost uvek može pronaći, ako se posvetimo analizi i strpljivoj investiciji.