“Čistiji” Facebook

(Last Updated On: )

Od ove nedelje, Facebook će početi da umanjuje vidljivost spam postovima koji kao primarni cilj imaju privlačenje klikova (engagement bait), i podstiču korisnike te društvene mreže da lajkuju, šeruju, taguju ili komentarišu.

Postovi tipa “Tagujte prijatelja koji voli da spava!” izgledaju popularno zbog toga što se “igraju” sa Facebookovim algoritmima, što dovodi do njihove veće vidljivosti, odnosno češće priorizacije, u News Feedu.

Zvaničnici Facebooka tvrde da novo ažuriranje neće uticati na postove koji pozivaju na prikupljanje sredstava u dobrotvorne svrhe ili oni kojima neko npr. traži savet za putovanje.

Facebook svakodnevno kategorizuje stotine hiljada postova, zbog čega je ažurirani model mašinskog učenja naučen da detektuje različite vrste “engagement bait”-ova. Mere će, u narednima nedeljama, striktnije biti primenjivane na stranice koje učestalo privlače klikove, kako bi njihovi korisnici imali vremena da im se prilagode, piše The Verge.

“Ovim želimo da umanjimo širenje sadržaja koji predstavlja spam, zatim senzacionalističke objave i pogrešne informacije, kako bismo promovisali smislenu i autentičnu komunikaciju”, saopšteno je iz Facebooka.

Što je neka stranica više orjenitsana na “engagement bait”, to če osetiti veći pad vidljivosti postova.

Izvor: B92

update:
Agencije koje se bave vođenjem Facebook stranica firmi, primećuju ovu činjenicu i prilagodile su se tome, potpuno. Već se koriste nove taktike koje dovode do uobičajenih brojki, a uz to se dodatno koristi i oglašavanje na ovoj mreži.