Cena maline u daljem padu

(Last Updated On: )

Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće sutra ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, izjavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

Proizvodjači malina najavili su za 22. jun miran protest automobilima kroz sve gradove, zbog niske cene malina od 50 do 80 dinara po kilogramu i zaustavljanja otkupa tog voća na jugu Srbije zbog malih kapaciteta hladnjača.

“Ministar je razgovarao juče i danas sa vlasnicima hladnjača i obećao proizvodjačima da će oni morati da vrate cene na 125 do 135 dinara, koliko su nudili pre mesec dana”, rekao je Radović agenciji Beta.

Proizvodjači maline traže od države da razbije, kako je Radović rekao, monopolsko dogovaranje otkupljivača o otkupnim cenama malina.

Radović je rekao da su cene maline na svetskom tržištu pale manje od jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, i da je “nedopustivo da domaći otkupljivači ucenjuju proizvodjače tako niskim cenama”.

“Malinarima se ne isplati da beru to voće i prodaju za 50 do 80 dinara, već očekuju oko 1‚75 evra, ili oko 210 dinara”, rekao je Radović.

On je istakao da proizvodjači maline neće brati to voće u slučaju da otkupljivači ne podignu cenu, već će pustiti da propadne.

Izvor: Beta