Čekanje ispred ordinacija

(Last Updated On: November 19, 2018)

Čekanje ispred lekarskih i stomatoloških ordinacija nije uobičajeno samo u državnim domovima zdravlja. Odlučili ste da pregled zakažete u privatnoj ambulanti, pretražili ste direktorijum lekara i ordinacija, prepoznali cenjene stručnjake u svojoj okolini, okrenuli telefon i dobili termin. U dogovoreno vreme, ipak, sačekala vas je gužva.

Da li je kriva nama svojstvena loša organizacija, ili je nešto drugo u pitanju? Sudeći po iskustvima iz najrazvijenijih zemalja – ni kod njih nije mnogo bolje, pa da vidimo koji su razlozi.

Prvi je novac. U želji da zarade, lekari zakazuju maksimalno moguć broj pacijenata u jednom danu.

Drugi – lekari ne mogu unapred da ocene koje će procedure biti neophodne u toku jednog sastanka sa pacijentom.

Iako mislite da u privatnim ordinacijama sve funkcioniše besprekorno, događa se zastoj u radu aparata i opreme.

Lekar je možda morao u toku dana, kod nekih specijalnosti, da prekine ne neko vreme rad u ambulanti zbog hitnog slučaja ili neplanirane intervencije.

Ukoliko su u pitanju subspecijalisti kojih je malo na geografskom području na kojem živite, planirajte da će čekanje na termin, kao i u ordinaciji, biti nešto duže.

Skratite čekanje sami

Imajte u vidu da vreme čekanja ponekad možete i sami da skratite. Evo nekoliko saveta.

Pokušajte da zakažete prvi jutarnji termin, ili prvi termin posle pauze. Tako ćete izbeći čekanje zbog produžavanja vremena za pregled prethodnih pacijenata.

Ako poseta doktoru nije hitne, pitajte koji dan i termin su najmanje opterećeni. Ako se lekar upravo vretio sa godišnjeg odmora ili drugog višednevnog odsustva, to takođe nije najbolje vreme za pregled.

Ukoliko je moguće, izbegavajte odlazak subotom i u večernjim satima.

Ako doktor pregleda i decu kao svoje pacijente, izbegavajte vreme kratkih školskih raspusta.

Kad dođete u ordinaciju i vidite gužvu, pitajte na šalteru koliko se očekuje odstupanje od termina. Ako vam čekanje ne odgovara, a nije hitno i do pregleda kod tog lekara se lako dolazi, možete da zamenite termin.