Bežično punjenje i varijacije, za električna vozila

(Last Updated On: May 6, 2022)

Trka u pronalaženju alternative fosilnim gorivima ne prestaje. Inovativna rešenja nude se na sve strane, a tek će praksa pokazati koja od njih su primenljiva i profitabilna. Sa električnim automobilima se, čini se, već postižu vidljivi rezultati, uz stalna usavršavanja.

Baterije su najproblematičnija tačka kod vozila na električni pogon. O dizajnu karoserije, udobnosti, bezbednosti, čak i funkcijama kojima upravljaju čipovi, imali smo priliku dugo da učimo. Baterije su, još uvek, potpuno otvorena tema, iako gotovo svi veliki proizvođači automobila danas imaju svoje električne modele. Vreme punjenja i autonomija, odnosno zavisnost od stanica za punjenje, pojmovi su u auto-industriji koje tek osvajamo. I u ovoj oblasti, ipak, informacije kontinuirano pristižu.

Volvo je, na primer, započeo testiranje bežičnog punjenja na taksi vozilima u Geteborgu, u Švedskoj. Punjenje počinje automatski, čim se vozilo parkira na odgovarajuću platformu na tlu, bez potrebe da vozač izađe. Punjač emituje električni napon, a prima ga prijemnik ugrađen u automobilu. Da bi se tačno parkirao, vozač ima na raspolaganju kameru od 360 stepeni, koja je, takođe, nova oprema u vozilu.

Slična ali bolja ponuda na istu temu dolazi od proizvođača guma Kontinental, koji obećava preokret u punjenju. U pitanju je robot baterija, namenjena gotovo svim vozilima ovog tipa, koja optimizuje punjenje tako što se precizno i direktno povezuju dva dela.

Da bi Volvo baterija i druge sličnog tipa bile napunjene bežično, punjač i prijemnik moraju da budu idealno poravnjani. To se ne dešava ako se vozač parkira na mestu za punjenje nepravilno. Rezultat je gubitak energije napona i neefikasno punjenje. Kontinentalov robot ovde stupa na scenu. On se nalazi u punjaču koji je na zemlji, automatski bežično locira vozilo koje se približi punjaču, a zatim je u stanju da koriguje svoju poziciju u svakom smeru u dužini od 30 centimetra. Čim dobije mogućnost, ostvaruje direktnu vezu sa prijemnikom na automobilu, bez gubitaka.

Kontinental je već prikazao prve proizvedene primerke, koje je napravio uz pomoć austrijskog startapa Volterio, a masovnu proizvodnju planira za oko dve godine.