Bez Lutrije za Zelenu kartu

(Last Updated On: )

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp predložio je, kao deo svoje nove imigracione politike, ukidanje takozvane Lutrije Zelene karte (Green Card Lottery), koja je omogućavala da godišnje oko 55 hiljada ljudi, koji nemaju porodične veze ili poziv poslodavca, dobije trajnu boravišnu i radnu dozvolu.

Predsednik Tramp je obrazložio da je Lutrija program koji po principu slučajnog izbora dovodi osobe u Ameriku, bez provere njihovih sposobnosti, vrednosti i bezbednosnih rizika za građane Sjedinjenih Država.

Lutrija Zelene karte nastala je u 80-im godinama prošlog veka, sa ciljem da se pomogne irskim imigrantima bez dokumenata, kojih je bilo dosta u Njujorku i Masačusetsu. Kasnije je praksa proširena na zemlje iz kojih ne dolazi veliki broj imigranata.

Iako Trampov predlog izgleda kao ozbiljan udarac za sve one koji bi želeli da dođu u SAD, a nemaju uslova, u realnosti su podaci drugačiji.

Godišnje Zelenu kartu dobije oko milion ljudi, dakle samo 5% useljenika stiže uz pomoć Lutrije. Od pedesetak hiljada njih, oko 20 hiljada je iz evropskih zemalja, 20 hiljada iz Afrike i oko osam hiljada iz Azije. Uzeto u celini, najviše “novih Amerikanaca” je, do sada, stiglo iz Nigerije, Sijere Leone, Gvineje, Liberije, Ukrajine, Uzbekistana, Poljske, Bangladeša…

Kritičari programa isticali su i ističu da su u pitanju ljudi koji ne uspostavljaju jake veze sa Amerikom i ne identifikuju se sa novom domovinom. Oni žele da dođu kako bi preživeli i, eventualno, uspeli. Pristalice programa, sa druge strane, navode da su iz istih razloga dolazili i prvi doseljenici, čije su naredne generacije napravile Ameriku kakva je sada.

Opasnost od “uvoženja terorista”, smatraju stručnjaci, kod Lutrije ne postoji više nego u ostalim načinima useljavanja. Radikalizacija se obično događa tokom života na samoj teritoriji SAD, što bi trebalo da se kontroliše na drugi način, a ne promenama u imigracionoj politici.