Besplatno za poljoprivrednike

(Last Updated On: )

U Srbiji samo oko deset odsto registrovanih poljoprivrednika osigurava proizvode pa osiguravajuće kuće nameravaju da im u dogovoru sa lokalnim samoupravama omoguće da dobijaju besplatnu polisu osiguranja, rekao je danas generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović.

On je na konferenciji “Srpski dani osiguranja” u Arandjelovcu koju je organizovao UOS, rekao da to udruženje mora da “pomogne svakom seljaku da ima osiguranu letinu i poljoprivredne mašine”.

“Poljoprivrednici treba da osiguraju proizvode i mašine da bi se izbegle katastrofalne štete koje stvaraju loši prirodni uslovi, kiše, oluje, sneg i druge nepogode”, rekao je Jovanović.

Pomoćnik ministra finansija Srbije Filip Šanović kazao je da je “delatnost osiguranja jedna od najvažnijih u finansijskoj politici Srbije jer obezbedjuje društveno blagostanje i rast finansijskog tržišta”, a posebno je važna za poljoprivredu.

“Konsolidacija privrede, evropske integracije, rast stranih investicija i smanjenje nezaposlenosti su pozitivan signal za rast tržišta osiguranja”, rekao je on.

Zorana Pejčić iz Društva za reosiguranje “Dunav Re” kazala je da prirodne katastrofe prave velike materijalne štete i odnose ljudske živote, kao i da u Srbiji najveće probleme prave poplave koje zahvataju više od 12,4 odsto teritorije zemlje.

Mira Karidžić Bugler iz kompanije “Swiss RE” ocenila je da osiguranje u poljoprivredi mora da postoji jer je to siguran način da se sačuva proizvodnja.

“Za srpsko tržište karakteristično je privatno osiguranje za koje se izdvaja 40 odsto državne subvencije”, rekla je ona.

Proces sklapanja osiguravajućih polisa je, prema njenim rečima, jednostavan, a sumu osiguranja odredjuje sam poljoprivrednik.

“U zemljama Evropske unije polise osiguranja su obavezne za poljoprivrednike jer oni jedino na taj način mogu da obezbede finansijsku pomoć od države”, rekla je Karidžić Bugler.

Lazar Bogdanović iz kompanije “DDOR osiguranje” ocenio je da su niske cene poljoprivrednih proizvoda jedan od razloga što je u Srbiji mali procenat osiguranja u poljoprivredi.

“Osiguranje u ovoj oblasti se u Srbiji svodi na dobijanje naknade u slučaju štete i na osiguranje od pojedinačnih rizika”, kazao je Bogdanović.

On je dodao da najveći broj osiguranika u državi zaključuje osiguranje od grada.

Predsednik Upravnog odbora UOS Mirko Petrović rekao je da je u Srbiji u prethodnoj godini potpisano oko šest miliona ugovora o osiguranju, a premija osiguranja po glavi stanovnika iznosila je 112 evra.

“Industrija osiguranja u zemlji ulaže značajna sredstva u razvoj društvene zajednice kroz sponzorstva i donacije i zapošljava više od 10.800 ljudi”, kazao je Petrović.

Izvor: Beta