Beograd na vodi treba biti maksimalno transparentan

bg na vodi
(Last Updated On: )

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da to što mu se samo u poslednjih nekoliko dana značajan broj građana, novinara, NVO-a itd. obraćao povodom različitih pitanja koja se odnose na Projekat “Beograd na vodi”, ukazuje na potrebu znatno veće transparentnosti u postupanju nadležnih organa u vezi sa navedenim projektom.

bg na vodiPoverenik podseća sve zainteresovane da se, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, informacije moraju prvo tražiti od nadležnih organa, u konkretnom slučaju pre svega gradskih, a tek potom ako ti organi uskrate informacije, stiče se pravo žalbe Povereniku. Nadležni organi razume se, treba, imaju obavezu da predeuzmu sve što mogu da do obraćanja Povereniku ne dođe, da preduprede nepotrebne probleme.

Ocenjujući da su se problemi evidentno već pojavili, poverenik Rodolјub Šabić je izjavio i sledeće:

“U toku je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Direkciji za građevinsko zemlјište i izgradnju Beograda podovom najave i pokušaja realizacije “popisa stanara” i “snimanja stanova” koji sam pokrenuo povodom žalbe Skupštine stanara zgrade u Karađorđevoj br. 36.

Podsećajući Direkciju da je za ovakav prodor u privatnost, odnosno obradu podataka o ličnosti, potreban valјan zakonski osnov i jasno određena svrha, zatražio sam da se o tome bez odlaganja izjasni, nakon čega ću preduzeti druge odgovarajuće korake.

Ali, stanari zgrade u Karađorđevoj 36, nisu ostali usamlјeni. I stanari drugih zgrada i korisnici poslovnih objekata, posebno u “užoj” zoni Savamale, ispolјili su zabrinutost zbog odsustva relevantnih informacija. Oni, “objašnjenja” kao što su “utvrđivanje činjeničnog i pravog stanja” ili “radi realizacije Projekta”, s razlogom doživlјavaju kao apstraktna i nedovolјna i osećaju se uznemireni u vršenju svojih prava utvrđenih Ustavom i zakonima, svojinskih i drugih. Što duže potraje odsustvo potpunih i jasnih informacija, pogotovo propraćeno mogućim dezinformacijama, to uznemirenje građana će biti sve jače.

Zato je veoma važno da nadležni organi otklone sve dileme i sumnje, na jedini pravi način – pružanjem jasnih, preciznih, konkretnih i kompletnih infomacija.”