OYW Samit u Beogradu?

(Last Updated On: )

Najveći svetski Forum za mlade Jedan svet mladih (One Young World) doneo je odluku da Beograd bude jedan od najuspešnijih gradova kandidata za održavanje ovog prestižnog svetskog događaja 2017. ili 2018. godine. Našoj prestonici konkurencija su Pariz, Bogota i Hag, a odluka o gradovima domaćinima donosi se krajem septembra 2015. godine. Svetski Samit Jedan svet mladih okuplja omladinu iz 190 zemalja sveta i po tome je odmah iza Olimpijskih igara, a po kvalitetu učesnika nosi sa pravom  status „Davosa za mlade.“ Održavanje ovog događaja podrazumeva dolazak u našu zemlju najvećih svetskih kompanija, novinara, lidera, i međunarodnih VIP zvezda koje osnažuju omladinu.

Tim koji se izborio da kandidatura Beograda dođe do finala su: koordinator projekta,  Milena Milićević, predavač na Fakultetu za inženjerski menadžment i alumnista Kembridža zajedno sa Nevenom Vukašinović, generalnim sekretarom organizacije ENGSO Youth; Aleksandrom Protićem, federalnim savetnikom Francuske federacije UNESCO klubova; Aleksandrom Stankovskim, nezavisnim konsultantom i menadžerom projekata; Mladenom Vukašinovićem, projektnim menadžerom. Brend identitet projekta sprovela je Marija Vuksanović iz agencije Pozitiv sa dugogodišnjim iskustvom dobijanja međunarodnih sportskih kandidatura.

OYW logo

„Velika nam je čast što mnogo raznolikih gradova želi da ugosti Samit. Verujemo da One Young World može značajno uticati na mlade koji žive u gradovima koji postanu domaćini. Izuzetno nam je drago što četiri fantastične lokacije žele da ugoste delegate Samita.“ – izjavila je Kejt Robertson, jedan od osnivača organizacije Jedan svet mladih (OYW)

S obzirom na obim i međunarodni značaj projekta u daljim fazama očekuje se angažovanje većeg broja kvalitetnih mladih ljudi koji svojim aktivizmom, plemenitošću i preduzetničkim rezultatima predstavljaju inspiraciju drugim mladima, kako u Beogradu i Srbiji, tako i širom Dunavskog regiona. U prilog Beogradu ide i kandidatura bratskog Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine.

U Savetodavnom odboru OYW Beograd nalaze se akademik profesor Gordana Vunjak-Novaković sa Kolumbija univerziteta; Mirjana Prljević, ekspert za strateško pozicioniranje i predsednik TESLIANUM-a; Josip Juratović poslanik Nemačkog parlamenta; Ser Pol Džadž, Predsednik Britansko-srpske privredne komore; Jadranka Dervišević, ekspert za razvoj poslovanja Britansko-srpske privredne komore; Stevan Popović, direktor agencije IPR.

Široka podrška kandidaturi

Do sada je Projekat dobio više desetina pisama podrške iz Srbije i 20 zemalja sveta. Institucije koje su formalno podržale projekat su Sekretarijat za privredu Grada Beograda, Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, Privredna komora Srbije, Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Nemački parlament, kao i  Britansko-srpska privredna komora.

Od organizacija koje rade na poboljšanju položaja za mlade u Srbiji i na međunarodnom nivou izdvojile su se podrškom Istraživačka stanica Petnica, Poslovni inkubator tehničkih fakulteta u Beogradu, Poslovni inkubator Novi Sad, TESLIANUM, EXIT Fondacija, MUNPlanet, SEE ICT, Evropski pokret u Srbiji, CIVIS, Bamerc, Novak Đoković Fondacija, Fondacija Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, ICOM Srbija, Tango Natural.

Kompanije koje su takođe uputile podršku su  IBM, Oracle, Devana Technologies, EIPIX,  Air Serbia, Erste banka i mnoge druge. Zalaganje mladih profesionalaca i svih partnera u Srbiji i na međunarodnom nivou u timu da OYW dođe u Beograd pokazuje rešenost mladih da preuzmu inicijativu za svoju budućnost i pokažu najbolje iz svoje zemlje. Ostaje nada da će se najviše institucije države, kao i region podržati istom energijom dovođenje Davosa za mlade u Beograd.