Aukcija za Tiršovu

(Last Updated On: )

Humanitarna aukcija pod nazivom „Iz privatnih kolekcija poznatih – našoj deci na dar“ koja je okupila mnoge humane poznate ličnosti održana je u svečanoj sali skupštine Grada Beograda. Na ovom humanitarnom događaju prikupljeno je 5.600 evra, a sva sredstva biće iskorišćena za kupovinu neophodnih aparata (EKG i holter pritiska) za Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova.

Humanitarnu aukciju je svojim nastupom i prelepim glasom otvorila Bojana Radovanović ovogodišnja predstavnica Srbije na dečjoj Evroviziji. Na otvaranju aukcije prisutnima se obratio doktor Goran Vukomanović zamenik direktora Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

„Mi sada zaista imamo opremu kojom možemo da se ponosimo, ali i u najbogatijim zemljama sveta, donacija kakva je ova znači. Jer ćemo popraviti situaciju i imati bolju mogućnost za lečenje deca zahvaljujući ovome što vi danas radite“ rekao je Vukomanović.

Od 20 dela na aukciji je prodato 13 slika, a ostala dela koju se nisu prodala na aukciji zainteresovani će i dalje moći da kupe preko sajta Centra za tranziciju i ljudska prava „Spektar“.

Tri kompanije koje su donirale najviše novca su: JP Pošta Srbije koje je kupilo dve slike i doniralo 1.100 evra, zatim kompanija „VISAN“ koja je kupila tri slike i donirala 1050 evra, i kompanija „ITM group“ koja je kupila jedno delo u vrednosti od 900 evra.

„Drago mi je da smo uspeli da prikupimo deo neophodnih sredstava za kupovinu EKG aparata i nadam se da ćemo uskoro uspeti da prodamo i ostatak slika kako bismo kupili i neophodne holter aparate. Nadam se i da smo ovom akcijom uspeli da ukažemo na to koliko je važno da pokažemo da smo humani.“ izjavila je Marija Veljković, predstavnik organizatora, Centra za tranziciju i ljudska prava „Spektar“.

Događaju su prisustvovale i poznate ličnosti koje su donirale delo iz svoje kolekcije: Kiki Lesendrić, Merima Njegomir, Vesna de Vinča, Olivera Jovićević, Duška Jovanić, Svetislav Bule Goncić, Ana Stanić.

Jedna od prodatih slika na aukciji je delo koje je donirala novinarka Duška Jovanić, a njenu sliku kupila je kompanija „VISAN“.
„Velika mi je čast što sam mogla da učestvujem u jednoj ovakvoj humanitarnoj akciji, i veoma sam zadovoljna što je slika prodata. Srce mi je puno, jer kada su deca u pitanju onda stvarno svi želimo da im na svaki mogući način pomognemo.“ rekla je Duška Jovanić.

Ovaj humanitarni događaja okupio je veliki broj poznatih ličnosti sa srpske javne scene iz oblasti glume, kulture, novinarstva, književnosti, muzike, koji su se rado odazvali pozivu da pomognu mališanima u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova. Brojne poznate ličnosti donirala su umetnička dela iz svoji privatnih kolekcija a neki od njih su: slikar Milan Cile Marinković, princeza i slikarka Danica Karađorđević, glumica Anđelka Prpić, glumci Lazar Ristovski, Svetislav Bule Goncić i Ivan Vučković, pevačica Merima Njegomir, novinar Slobodan Šarenac, automobilsta Dušan Borković, tekvondistkinja Milica Mandić, pevač Kiki Lesendrić, novinarke Olivera Jovićević i Duška Jovanić, pevačica Ana Stanić, novinarka i spisatejica Vesna de Vinča, TV prezentar i pevačica Suzana Mančić i slikari: Ivona Pleskonja, Nikola Janković…

Na aukciju su pored izloženih slika za prodaju posetioci imali prilku da vide i sedam dela slikarki: Svetlane Ćurčije, Alise Matović, Jarmile Sabo i Ivane Živić koja će biti poklonjena klinici Tiršova kako bi se ulepšao prostor u kojem borave mališani.