500 startaps za srpski startap

(Last Updated On: )

Evo jednog lepog primera da srpske startap (startup) kompanije mogu da dobiju novac od investitora, ukoliko imaju dobru ideju.

Kompanija koja se bavi razvojem softverskih rešenja za kamionske prevoznike i vozače „Truck Track“ prvi je startap iz Srbije koji je dobio investiciju od poznatog američkog investicionog fonda „500 startaps“ (Startups), saopštila je danas Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Navodi se da je vrednost te investicije poslovna tajna, uz napomenu da je standardna investicija tog američkog fonda iz Silicijumske doline u Kaliforniji 125.000 dolara za pet odsto udela u kompaniji.

Osim investicije, srpska informatička (IT) kompanija će, kako se ističe, učestvovati i u četvromesečnom programu fonda „500 Startups“ u San Francisku, čime će dobiti priliku da radi sa velikim brojem svetski priznatih mentora, preduzetnika i investitora na usavršavanju svog proizvoda.

Srpska IT kompanija „Truck Track“ bavi se razvojem softverskih rešenja za kamionske prevoznike i vozače.

Ideja softvera te kompmanije je modernizacija industrije kamionskog prevoza, tako što čitav postupak oslobađa suvišne „papirologije“, a sva poslovna komunikacija se lako čuva putem „cloud“ sistema. Na taj način se znatno olakšava rad u tom sektoru, ali i postižu značajne uštede, nabvodi se u saopštenju.

entrepreneur-772714_1280

Za kompaniju „Truck Track“ predstavnici fonda „500 Startups“ saznali su prilikom posete Beogradu u maju ove godine, kada su u Biznis inkubatoru za tehnološko preduzetništvo na Zvezdari održali niz radionica i mentorskih sesija i imali prilike da se upoznaju sa srpskim IT stručnjacima. Posetu fonda „500 Startups“ je podržala američka ambasada u Beogradu.

entrepreneur-772714_1280

Kako se navodi u sapštenju, utisci predstavnika američkog investicionog fonda su nakon posete Srbiji bili veoma pozitivni, a ocenili su da je je Srbija dobro mesto za ulaganje, jer je bogata talentima, poseduje veliki potencijal u tehnološkom smislu, ali da Srbiji nedostaje promena svesti o poslovanju i orijentisanje na privatni biznis.

„500 Startups“ do sada nije ulagao u Srbiji, ali jeste u zemljama okruženja Hrvatskoj i Sloveniji. Strateški cilj tog fonda je, kako se navodi u saopštenju, investiranje u one kompanije koje su nastale na tržištima u razvoju.

Kako se ističe, američki fond „500 startaps“ već godinama važi za najaktivniji investicioni fond u tehnološkom sektoru, a do sada je investirao oko 150 miliona dolara u više od 1.000 kompanija širom sveta. Godišnje, oko 30 odsto novca iz fonda ulaže se van SAD u sve softverske oblasti.

Izvor: Beta