Izdato oko 200 hiljada turističkih vaučera

Srbija će imati još dva nacionalna parka
(Last Updated On: January 13, 2023)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila da je do 23. jula, do 15 časova, izdato ukupno 195.500 turističkih vaučera. “Ovakvo interesovanje građana za odmor u Srbiji pokazuje obilje i kvalitet naše turističke ponude, ali i fantastičnu ekonomsku perspektivu. Ove sezone srpski turizam doživljava ekspanziju i sigurna sam da će obarati rekorde i značajno podići BDP“, saopštila je ministarka Matić.

Ona je navela i da je ostalo još 4.500 vaučera za odmor u Srbiji.

Nekoliko dana ranije, Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o izmenama Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, broj 76  od 7. jula 2022.).

Predmetnim izmenama, propisano je da se vaučeri mogu koristiti zaključno sa 30. novembrom 2022. godine, a da je rok za podnošenje zahteva za refundaciju sredstava za vaučere najkasnije do 10. decembra 2022. godine.

Ministarstvo je pozvalo ugostitelje da dostavljaju zahteve za refundaciju vaučera, odmah nakon završene usluge, kako bi isplata sredstava po navedenom osnovu bila blagovremena.

„Interesovanje građana za turističke vaučere je zaista ogromno, o čemu svedoči i činjenica da se 200 hiljada građana prijavilo za vaučere tokom samo osam radnih dana. Međutim, potražnja je bila tolika da smo bili suočeni sa problemom nedostatka smeštajnih kapaciteta, te smo produžili rok za korišćenje vaučera. Verujemo da će ova odluka pomoći turistima da lakše rezervišu željeni smeštaj, a ugostiteljima da omoguće smeštaj građanima za što bolji odmor u Srbiji“, izjavila je ministarka Matić.

Najviše prijava u prvih desetak dana stiglo je iz Leskovca, a najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Gornja Trepča i Sijarinska Banja.