Još nema zahteva prevoznika

(Last Updated On: )

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da autobuski prevoznici koji žele da koriste novi auto-put “Miloš Veliki” Obrenovac-Preljina za medjugradski prevoz putnika, mogu odmah da podnesu zahtev za izmenu reda vožnje, ali u okviru registrovanih stanica.

U saopštenju se navodi da nijedan takav zahtev još nije podnet.

Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju propisana je procedura usaglašavanja i registracije redova vožnje, kao i da Privbredna komora Srbije (PKS) “vrši usaglašavanje predloga redova vožnje jednom u toku kalendarske godine”.

To je složena procedura u koju su, pored radnih tela PKS, uključeni svi zainteresovani domaći prevoznici drumskog putničkog saobraćaja. Podzakonskim aktom je predvidjeno da procedura usaglašavanja redova vožnje traje od 1. marta kada je poslednji dan za podnošenje predloga, zaključno sa 30. junom kada je poslednji dan za preuzimanje overenih redova vožnje.

Tek posle završenog postupka usaglašavanja, prevoznici Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnose zahteve za registraciju usaglašenih redova vožnje, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je zakonom predvidjena i izmena registrovanih redova vožnje tokom važenja registracije, “ali bez promena dolaznih i polaznih vremena koja su predmet usaglašavanja”.

Ministarstvo ističe da će zbog izgradnje novih deonica auto-puta, u saradnji s PKS predložiti prilagodjavanje zakonske regulative koja bi se omogućila i vanredna usaglašavanja redova vožnje.

U saopštenju se pominje da je to posebno važno zbog predstojećeg otvaranja deonice Surčin-Obrenovac krajem ove godine, “kako bi se dobio pun efekat kompletiranja 120 kilometara auto-puta od Surčina do Preljine”.

Izvor: Beta