10 ključnih datuma koji su obeležili ekonomiju Srbije od 2010. do 2020.

Srbija ekonomija 2010-2020.
(Last Updated On: June 6, 2023)
29  novembar 2010: Sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) - Srbija je postigla dogovor sa MMF-om o trogodišnjem aranžmanu stand-by, s ciljem sprovođenja ekonomskih reformi i stabilizacije finansija zemlje.

1   februar 2012: Izlazak iz aranžmana stand-by sa MMF-om - Srbija je uspešno završila trogodišnji aranžman stand-by sa MMF-om, što je signaliziralo napredak u sprovođenju ekonomskih reformi i poboljšanje fiskalne stabilnosti zemlje.

28  april 2013: Sporazum o normalizaciji Kosova i Srbije - Srbija i Kosovo su postigli istorijski sporazum, poznat kao Briselski sporazum, koji je imao za cilj normalizaciju odnosa i otvaranje novih ekonomskih mogućnosti za obe regije.

9   decembar 2014: Pokretanje Nacionalnog investicionog plana - Vlada Srbije je objavila Nacionalni investicioni plan, koji je imao za cilj privlačenje stranih direktnih investicija i podsticanje ekonomskog rasta kroz ciljane infrastrukturne projekte i reforme.

24  april 2015: Početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji - Srbija je zvanično započela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, što je označilo važan korak ka eventualnom članstvu u EU i bližoj ekonomskoj integraciji.

5   septembar 2016: Aranžman sa MMF-om - Srbija je ušla u trogodišnji aranžman Extended Fund Facility (EFF) sa MMF-om, s ciljem podrške strukturnim reformama, poboljšanja javnih finansija i podsticanja održivog ekonomskog rasta.

5   jun 2018: Povećanje rasta BDP-a u Srbiji - Srpska privreda je doživela značajan rast BDP-a, dostižući najvišu godišnju stopu rasta u poslednjoj deceniji, zahvaljujući povećanim investicijama, izvozu i domaćoj potrošnji.

16  decembar 2019: Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom - Srbija je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), koju čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija, s ciljem jačanja trgovine i ekonomske saradnje između strana.

17  april 2020: Ekonomski paketi mera u vezi sa COVID-19 - Srbija je sprovela različite ekonomske mere kao odgovor na pandemiju COVID-19, uključujući finansijsku podršku preduzećima, subvencije za plate i fiskalne stimulativne pakete kako bi ublažila uticaj na ekonomiju.

22  decembar 2020: Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo - Zvanično je započeta izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, što predstavlja značajan infrastrukturni projekat sa ciljem poboljšanja povezanosti i olakšavanja trgovine između Srbije i Bosne i Hercegovine.