Zbog čega su korisne puzzle za odrasle

(Last Updated On: )

Puzzle (pazl, pazle) slagalice idealan su poklon deci različitih uzrasta, ali i odraslima. Puzzle za odrasle su, očekivano, komplikovanije, sa više sitnijih elemenata. Iako vam se može činiti da je njihovo sastavljanje gubljenje vremena – nije tako. Ova poznata izazov-igra u hladnim zimskim danima pomoći će vam da budete bolje raspoloženi, fizički i mentalno zdraviji.

Dokazano je, što je veoma korisno, da slažući puzzle vežbate obe moždane hemisfere – levu koja kontroliše analitičko i logičko mišljenje, i desnu koja je odgovorna za kreativnost, između ostalog.

Pazle poboljšavaju kratkotrajnu memoriju, podstičući mozak da stvara nove veze između ćelija i ojačava postojeće. Pamćenje oblika i veličina komada slagalice prati vizuelizacija, odnosno zamišljanje gde bi deo mogao da se uklopi. Istraživanja pokazuju da je ovo posebno poboljšava stanje kod pacijenata kod kojih su primećeni prvi znakovi Alchajmerove bolesti.

Proces rešavanja problema je još jedna oblast u kojoj se usavršavaju sposobnosti osoba koje koriste pazle. Ispitivanje različitih opcija i pristupa je mentalna aktivnost koja „održava kondiciju“ specifičnih delova mozga.

Kontakt oko-predmet, orijentacija u vizuelnom prostoru, obraćanje pažnje na detalje… podjednako dobro prijaju kao vežba deci i odraslima, a svako uspešno otkrivanje mesta na koje se postavlja deo slagalice izaziva lučenje dopamina, neurotransmitera odgovornog za raspoloženje, pamćenje i koncentraciju.

U situacijama povećenog stresa, puzzle za odrasle će vam, jednostavno, pomoći da se bar na neko vreme „isključite“ i ne mislite na probleme koje, možda, ne možete da rešite.

Neke studije su potvrdile da oko pola sata rešavanja pazli, Rubikove kocke, Sudoku ili ukrštenih reči dnevno, čak, podiže rezultat na IQ testu za nekoliko poena.

Dobra stvar sa pazl slagalicama je što ih možete rešavati u društvu, uz razgovor i topao napitak, ali i potpuno sami. Odvojite vreme, smestite se udobno uz neku ravnu površinu i zabava, ali i mentalna vežba, može da počne.