Zanemareni a korisni – B2B influenseri

(Last Updated On: )

Pojmovi B2B i influenser marketing retko se pominju zajedno. Kao da smo stekli naviku da influenserski marketing povezujemo isključivo sa potrošačima i poznatim licima koja promovišu modne detalje i garderobu, putovanja, robu široke potrošnje… Odnose u kupoprodaji između kompanija (B2B), čiji cilj nije krajnji kupac, vidimo smeštene na sajmove, u kancelarije, proizvodne pogone…

Podaci pokazuju da je krajnje vreme da se ova podela izbriše. U svetu je već tako, pa očekujemo slično i kod nas.

Influenser marketing, podsećamo, veoma je sličan sa situacijom u kojoj zadovoljni kupac usmeno širi pozitivne informacije o brendu. Influenseri promovišu brend na društvenim mrežama i preporučuju ga velikom broju pratilaca, što dovodi do rasta poznatosti, zainteresovanosti i kupovine.

Influenserski marketing je jeftiniji od drugih oblika promocije, i zbog toga dobro funkcioniše. Svako ko nudi robu ili usluge na tržištu u klasičnim kampanjama trebalo bi da kreira sadržaje prezentacije, a zatim ih plasira na kanalima kojima raspolaže. Ovaj put je skup, zahteva angažovanje dosta stručnjaka različitih profesija, a efekti ne moraju da budu veliki. Influenser sam pravi sadržaj i distribuira ga pasionirano, autentično, atraktivno, do ogromnog broja ljudi.

B2B influenserski marketing, ipak, ima specifičnosti, pa se izvesnih pravila treba pridržavati.

Kampanje su duže nego kod B2C marketinga. Imajte, zato, strpljenja za registrovanje rezultata. U prvih 30 dana influenserskog predstavljanja nekog šampona, na primer, prodaja već može da poraste. Kod B2B marketinga, donosilaca odluka ima više i potrebno je po nekoliko meseci sastanaka pre nego što se vaš proizvod probije do akta porudžbine.

Preispitajte dobro koje influensere kupci vaših proizvoda cene i ko su lideri za oblikovanje mišljenja u branši. Oni možda ne moraju imati puno pratilaca kao u B2C marketingu, ali bi tu trebalo da budu pratioci koji su redovno aktivni u komunikaciji sa influenserom, a koji su za vas značajni.

U B2B svetu influenseri verovatno neće tražiti vas, potrebno je da vi potražite njih. Neka osobe koje su zadužene za marketing, ili vi lično, analiziraju platforme i društvene mreže koje su za vaš biznis validne, i ocene ko tu „vodi glavnu reč“.

Ako, dakle, želite da brend koji nudite B2B tržištu bude prepoznat kao pouzdan i kvalitetan, razmislite o influenserskom marketingu i mogućnosti da do potencijalnih kupaca i partnera stignete i na ovaj način.