Za bezbednost dečijih igrališta

(Last Updated On: )

U cilju unapređenja bezbednosti dečjih igrališta, 14. oktobra je startovala nacionalna medijska kampanja Ministarstva privrede pod sloganom „Za bezbednu decu na svim igralištima – održavajmo igrališta, čuvajmo decu“.  
 
Ministarstvo privrede je 2018. godine donelo, a 2019. unapredilo Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta koji se odnosi na sva javno dostupna dečja igrališta na otvorenom prostoru, uključujući i igrališta u vrtićima, školama, ugostiteljskim objektima i sl. Ovim tehničkim propisom se  prvi put u Republici Srbiji propisuju zahtevi za bezbednost dečjih igrališta zasnovani na evropskim standardima u pogledu postavljanja, opreme, podloge, materijala, projektovanja i izrade samog igrališta. 

Proveru usaglašenosti sa zahtevima predviđenim Pravilnikom kao i usaglašenost opreme i podloga za dečja igrališta sprovode Imenovana tela za ocenjivanje usaglašenosti.  Ministarstvo privrede imenovalo je 6 tela obuhvatajući sve propisane postupke ocenjivanja usaglašenosti koje predviđa ovaj tehnički propis. 

Nadležnost za inspekcijski nadzor ima komunalna inspekcija, kao i republička tržišna inspekcija, a u najvećem broju slučajeva vlasnik igrališta je lokalna samouprava, odnosno grad, ili su to vlasnici/korisnici objekata na kojima se igralište nalazi (restorani, benzinske pumpe, hoteli, privatni vrtići i slično). Oni imaju obavezu da održavaju igralište tokom celog veka upotrebe.  Javni registar imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti nalazi na internet stranici:  
https://tehnis.privreda.gov.rs/ci/tehnis-pretraga-registara.html#/itou/pretraga?_k=r8v3g8 ili https://tehnis.privreda.gov.rs/tehnicki-propisi/Neharmonizovani-tehnicki-propisi/Decja_IGRALISTA.html a Pravilnik se ne odnosi i ne primenjuje na  luna/zabavne parkove, avantura parkove, sportske terene i teretane na otvorenom.