Vozači više stotina kamiona i dalje čekaju

(Last Updated On: )

Oko 700 kamiona čeka na parkinzima od Kraljeva do Jarinja zbog blokade administrativnih prelaza, javila je danas Radio televizija Srbije.

Vozači kamiona pozivaju Prištinu da im omogući prolaz i poručuju da ih politika ne zanima, kao ni to koje tablice su na kamionima, dok se situacija na prelazima pogoršava.

Vozači kamiona sa srpskim tablicama blokirali su sve administrativne prelaze zbog odluke prištinskih vlasti o zabrani ulaska na Kosovo koja je doneta pre nedelju dana pošto je srpska policija uhapsila trojicu albanskih policijaca.

Vozači protestuju zato što ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju, dok im se roba kvari i prolaze rokovi isporuke, i imaju milionske štete.

Vlasti u Prištini preporučile su svojim građanima da koriste prelaze preko Severne Makedonije

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je veoma zabrinut stanjem na severu Kosova i Metohije, da je ovaj trenutak važan i kritičan i da je deeskalacija neophodna.

Kosovsko pitanje mora da se reši do kraja godine, jer u 2024. godini Kosovo neće biti u centru pažnje, poručio je Lajčak.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da kriza na severu Kosova ima potencijal da preraste u međunarodni i regionalni konflikt i da SAD u potpunosti podržavaju napore EU da tu krizu razreši.

Eskobar je rekao da trojica uhapšenih kosovskih policajaca treba odmah da budu puštena na slobodu.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su trojica uhapšenih kosovskih policajaca kidnapovana, i da je “Srbija 14. juna izvršila agresiju”

Izvor: Beta/RTS