Vaučeri za ugostiteljske objekte

(Last Updated On: )

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da na osnovu Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija poziva sve ugostitelje da se prijave radi realizacije šeme dodele vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima.

,,Imajući u vidu da se pomenuta Uredba donosi od 2015. godine i da je do sada dala značajne rezultate u podsticanju domaćeg turizma, kao i da domaći turistički promet beleži konstantan porast zahvaljujući vaučerima za odmor u Republici Srbiji, oni će i ove godine biti izuzetno značajni kako bi se ublažile posledice koje je pandemija korona virusa imala na sektor turizma i ugostiteljstva”, rekla je Matić.

Ona je istakla da se vaučeri mogu koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera i da će se celokupan postupak prijave, rezervacije i podnošenja zahteva za refundaciju sprovoditi preko centralno-informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (eTurista), te da je pre svega neophodno da ugostitelj bude evidentiran u ovom sistemu.

Vrednost vaučera iznosi 5 hiljada dinara i predstavlja maksimalni iznos sredstava koja korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Sve dodatne informacije u vezi sa prijavom i načinima realizacije šeme dodela vaučera zainteresovani mogu dobiti na internet adresi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.