Vakcinacija može da bude obavezna

(Last Updated On: July 28, 2021)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle.

“Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija”, rekao je Kon za televiziju N1 i dodao da ne može da ulazi u to šta o tome kaže Ustav Srbije.Kon je naveo da ne smatra da je neophodna vakcinacija svih.

“Jesam za obavezujuću vakcinaciju onih koji to iz moralnih razloga moraju da urade zbog profesije koju obavljaju”, rekao je epidemiolog, pominjući zdravstvene radnike.

Upitan šta se može očekivati kada učenici krenu u škole od 1. septembra, Kon je naveo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jasno rekla da je vakcina bezbedna za uzrast od 12 do 17 godina.

“Šta se sad očekuje? Da nekolicina nas kaže da je (vakcinacija) obavezna, pa da izbiju protesti na ulicama?”, rekao je on.

On je kazao da ukoliko neko ne želi da vakciniše svoje dece, “treba da pristane na neke stvari koje će biti drugačije za njega”, dodajući da ne može da pojasni kako bi to izgledalo.

Kon, koji je i član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, rekao je da će se na sutrašnjoj sednici tog štaba govoriti o mogućnosti davanja treće doze vakcine protiv kovida-19.

“Sutra ćemo dobiti objašnjenje. Nacionalni komitet je izašao u javnost sa preporukom da to treba za sve koji su stariji od 70 godina, koji imaju oslabljen imunitet, za pojedine hronične bolesnike”, rekao je Kon.

Izvor: Beta