Uspeh počinje lokalno

(Last Updated On: )

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg vratio se na Harvard da održi govor ovogodišnjim diplomcima, gde je dobio i diplomu tog univerziteta koji je napustio pre dvanaest godina.

Zakerbergu je dodeljen počasni doktorat Harvarda i predstavljen je okupljenim diplomcima kao doktor Mark Zakerberg.

“Ako završim ovaj govor ovde danas to će biti prvi put da zapravo nešto završim ovde na Harvardu”, rekao je Zakerberg na početku govora, koji jeste završio.

Zakerberg je počeo Fejsbuk u svojoj studentskoj sobi 2004. godine. Nešto što je počelo kao zatvorena mreža za povezivanje studenata Harvarda sada je globalna komunikaciona mreža sa gotovo dve milijarde korisnika.

U svom govoru on je poručio novoj generaciji diplomaca da donesu smisao svetu, da se bore protiv nejednakosti i ojačaju globalnu zajednicu.

“Promene počinju lokalno. Čak i globalne promene počinju s malim, sa ljudma kao što smo mi”, rekao je on i naveo primere običnih ljudi kao što je David Razu Aznar koji je vodio napore da se legalizuje gej brak u Meksiku.

Rekao je da je to i njegova priča, da je bio student u sobi na kampusu koji je povezivao jednu po jednu zajednicu, i to radio dok “jednog dana možemo da povežemo ceo svet”.

Osnivanje Fejsbuka tema je holivudskog filma Društvena mreža iz 2010. godine.

Zakerberg sledi primer Bila Gejtsa, još jedne čuvene osobe koja je napustila Harvard bez diplomiranja. Gejts je govorio na ceremoniji diplomiranja na Harvardu pre deset godina.

Počasne diplome Harvarda su, zajedno sa Zakerbergom, dobili glumica Džudi Denč i kompozitor Džon Vilijams poznat po muzici za “Ratove zvezda” i filmove o Hari Poteru, kao i somalijski aktivista za ljudska prava Hava Abdi Diblave.

Izvor: Beta