Upoznajte najveće poreske dužnike

(Last Updated On: December 12, 2019)

Poreska uprava objavila je listu 100 najvećih dužnika, a na vrhu liste je preduzeće Mera invest iz Beograda koje duguje 1,084 milijardi dinara u vlasništvu Marka Miškovića.

Na drugom mestu nalazi se “Magma prom” iz Šapca koje duguje državi 990 miliona dinara, treće mesto zauzima “Dunav grupa agregati” sa 787 miliona dinara, zatim “Termol” iz Beograda sa 772 miliona, a na petom mestu je “Prodeksim” iz glavnog grada – 726 miliona.

Među prvih deset najvećih dužnika je i kompanija Zekstra grupa.

Poreska uprava objavila je i spisak pravnih lica (394) dužnika u stečaju, kao i onih kojima je oduzet PIB.

Najveći dužnik među pravnim licima kojima je privremeno oduzet PIB je Epolon IBR iz Petrovaradina koji duguje 981 milion dinara, drugi je Slobeks oil iz Buštranja sa dugom od 946 miliona dinara, a sledi Hadži invest iz Beograda sa 902 miliona duga državi.

Na četvrtom mestu dužnika pravnih lica kojima je privremno oduzet PIB je Srbija-turist iz Niške Banje koji duguje 655 miliona dinara, a peti je Privredno društvo za izdavaštvo, trgovinu, turizam, saobraćaj i usluge AMS S Poslovni sistem iz Beograda sa 612 miliona dinara.

Na ovom spisku je 406 pravnih lica, a prema podacima na dan 30. novembar.

Na listi najvećih dužnika u stečaju kojih na listi ima ukupno 801, najveći dug ima Beobanka iz Beograda sa dugom od 33,1 milijardu dinara, Invest banka iz Beograda, 24, 8 milijardi, Astra banka sa 20,6 milijardi, Beogradska banka 17, 8 milijardi, dok je na petom mestu akcionarsko društvo za promet putničkih automobila i rezervnih delova Zastava automobili sa 7,6 milijardi dinara.

Najzaduženiji preduzetnik, među 2.423, je građevinska radnja SNjM iz Lapova koja duguje 121 milion dinara za porez.

Izvor: Tanjug