U toku Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

(Last Updated On: )

Poljoprivredni sajam, koji se održava od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu, okupio je 1.100 izlagača iz Srbije i još 21 države. Nastupaju pojedinačno, ali i u kolektivnim posetama kojih će biti devet.

– U odnosu na 2019. godinu, nalazimo se na 75 odsto Sajma. Zemlja partner nam je Mađarska, koja je, na naše veliko zadovoljstvo, prepoznala značaj najveće agrarne priredbe u ovom delu Evrope i podržala nas kao Zemlja partner. Podsetiću vas, 2010. je bila prva Zemlja partner Poljoprivrednog sajma, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

– Izložbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije videćete na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice Udruženja kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke. Najskuplji eksponat biće na štandu kompanije ITN Group – u pitanju je samohodni silažni kombajn marke KRONE BIG X model 680 čija je vrednost 450.000 evra. Nova na Sajmu biće i specijalna izložba – u Hali 3, biće izloženi eksponati iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu i Muzeja Žeravica. Na postavci pod nazivom “Na korak do veka”, moći će da se vidi sve – od motike do poljoprivrednih mašina. To je deo projekta, koji će kao edukativno-istorijski sadržaj usmeriti pažnju na istoriju agrara u Vojvodini, ali i podsetnik na jubileje koje će Novosadski sajam obeležiti sledeće godine. U okviru pratećeg programa Poljoprivrednog sajma, posetioci imaju priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocenjivanju goveda, konja i ovaca. U sredu, 25. maja, biće održan Preponski kamp u organizaciji Konjičkog centra “Novosadski sajam”, a istog dana i takmičenje u preponskom jahanju, 26. maj je Dan stočara i dan svečanog uručenja priznanja uz defile nagrađenih grla stoke. Istog dana, 26. maja je i Fijakerijada, naglasio je Cvetković i napomenuo da najteži bik ovog Sajma – Veliša, dolazi iz Poljoprivrednog gazdinstva Braća Jeremić, simentalske je rase, star gotovo četiri godine.

Mađarska će se predstaviti na tri lokacije. U Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe. Iskoristiće priliku i pored privrede predstaviti kulturno-istorijske vrednosti Mađarske i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina. U Kongresnom centru će upriličiti Dan Mađarske sa Biznis forumom i B2B susretima.

Cene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane. Pojedinačne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi. Za penzionere, kolektivne posete, đaka i studenata i decu od 7 do 12 godina ulaznica je 300 dinara. Porodični dan je u sredu, 25. maja. Tada cela porodica sa decom do 14 godina, može da poseti Sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri u kojoj su obezbeđena dva traktora, rasipač, prskalica i prikolica.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 časova.