U svetskom vrhu po rastu turizma

(Last Updated On: September 28, 2022)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Tatjana Matić, pozdravila je objavljivanje najnovijeg izveštaja Svetske turističke organizacije u kojem se navodi da se Srbija nalazi na svetskom vrhu po oporavku turizma, i navela da je takav zaključak bio očekivan, uzevši u obzir do sada postignute odlične rezultate.

„Uprkos izazovima, dočekujemo Svetski dan turizma u znaku rekordnih rezultata i izuzetnih uspeha. Broj turističkih dolazaka od početka godine porastao je za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je devizni priliv od turizma tokom prvih šest meseci porastao za 57, 9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.
Svetska turistička organizacija je prepoznala ovaj rekordni rast, i to je zapravo jedan snažan vetar u leđa i moćan podstrek koji nas ohrabruje na još veće uspehe“, poručila je ministarka Matić.

U izveštaju Svetske turističke organizacije (UNWTO), objavljenom povodom svetskog dana turizma, navodi se da je Republika Srbija od januara do jula ove godine zabeležila ubedljivo najveći rast turističkog prometa, za 73 odsto veći u odnosu na nivoe iz 2019. među zemljama koje izveštavaju o tom parametru, pokazujući da su promocija turizma, otvorene granice i opšti oporavak industrije posle pandemije doprineli rastu uprkos visokoj inflaciji.