U Stoktonu, eksperimentalno, plata bez rada

(Last Updated On: April 29, 2019)

Kalifornijski grad Stokton pokrenuo je interesantan eksperimentalni projekat. Stanovnici, njih 130, dobijaće svakog meseca novčanu pomoć, odnosno određeni iznos novca sličan plati, bez ikakvih obaveza. Od proteklog februara, u narednih 18 meseci, njima se uplaćuje po 500 dolara, sa ciljem da se prouči kako će novac trošiti i kako će on promeniti njihove živote.

Odabrani građani su, inače, siromašni, i ovaj dodatni “prihod” neće ni na koji način promeniti njihov poreski status, niti ih obavezati da bilo šta uplate državi. Oni se neće ni izvući iz siromaštva, pošto je 500 dolara, u slučaju ovih ispitanika, nedovoljno za tako nešto. Novac će im, ipak, kako tvrdi gradonačelnik Majkl Tabs, obezbediti sigurnost preživljavanja i otkloniti, bar na neko vreme, brige oko “sastavljanja kraja sa krajem”.

Stanovnici Stoktona nagrađeni neočekivano novcem u svrhu istraživanja rade više poslova kako bi prehranili porodice i bore se, svako na svoj način, da u tome uspeju.

Program je prvi ove vrste u Sjedinjenim Američkim Državama. Rezultati će, kažu organizatori, biti dostupni tek posle par godina i neće biti na raspolaganju široj javnosti. Ipak, već u sledećim mesecima, očekuju se izjave nekih od primalaca o njihovom načinu trošenja i značaju koji dobijena suma ima za njih. To će, očekuje se, biti dovoljno da zadovolji interesovanje sugrađana.

Cilj čitavog projekta je pokušaj da se još jednom, na realnim osnovama, razmotri oblik i vrsta pomoći koja je pojedinim porodicama i pojedincima neophodna. Humana i razvijena društva, kaže se, ne bi trebalo da imaju negativan odnos prema osobama koje rade nedovoljno plaćene poslove.

Gradonačelnik navodi sledeće: “Smatram da imamo posebnu odgovornost da podignemo na viši nivo politike i rešenja koja će se suprostaviti ovom problemu, i promeniti karikaturalni prikaz ljudi koji nisu različiti od bilo kog drugog…”