U junu prve isporuke energije iz sagorevanja komunalnog otpada u Vinči

energija proizvedene sagorevanjem komunalnog otpada u Vinči
(Last Updated On: )

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa direktorom preduzeća „Beo čista energija” Vladimirom Milovanovićem o napretku izgradnje postrojenja za korišćenje komunalnog otpada u Vinči, iz kojeg će se proizvoditi električna i toplotna energija, koja će se isporučivati beogradskim domaćinstvima.

Đedović je istakla da će se sagorevanjem otpada proizvoditi 56,5 MW toplotne i 30 MW električne energije, što će doprineti zaštiti životne sredine, ali i sigurnom snabdevanju energijom, što je od velikog značaja u uslovima svetske energetske krize.

Ministarka je istovremeno poručila da će resorno ministarstvo pružiti svu neophodnu pomoć u daljoj realizaciji ovog projekta.

Milovanović je najavio da će se sagorevanjem otpada u Vinči proizvoditi 5% električne i 10% toplotne energije za beogradska domaćinstva, a da se prve isporuke očekuju sredinom godine.

On je naveo da je, nakon uspešno obavljenih hladnih proba, preduzeće „Beo čista energija” sprovelo prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu.

Prema njegovim rečima, postrojenje bi trebalo da dostigne pun kapacitet u junu ukoliko do tada budu obezbeđene dozvole nadležnih institucija.

Milovanović je podsetio na to da se završava izgradnja i kogenerativnog postrojenja na deponijski gas instalisane snage 3,09 MW, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.