Turska zainteresovana za srpsko voće

(Last Updated On: )

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Senad Mahmutović, državni sekretar, i direktor Uprave za zašitu bilja Nebojša Milosavljević, razgovarali su u Beogradu u sedištu Turske razvojene agencije TIKA sa direktorkom za Srbiju gospođom Çaglom Gultekin Tosbat o dosadašnjoj saradnji i planovima buduće saradnje.

Akcenat u razgovorima bio je na mogućim zajedničkim projektima u oblasti stočarstva i voćarstva.

Uz ocenu da je dosadašnja saradnja bila jako uspešna zaključeno je i dogovoreno da obe strane posvećeno rade i deluju na konkretizaciji izloženih ideja i projekata u budućnosti.

Naročito se razgovaralo o konkretnim potezima u cilju realizacije saradnje po pitanju plasamana maline i borovnice, kao i porizvodnji industrijske jagode, o čemu su nedavno razgovarala dva ministra na sastanku u Ankari.

„U Srbiji je brovnica zastupljena na 1612 hektara u 2019 godini, a 2020. očekujemo mnogo veću proizvodnju i površine jer je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica, a mi kao resorno Ministarstvo subvencionišemo ovakve investicije“.

Mahmutović je ovom prilikom rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline pa je prema poslednjim podacima izvoz srpkog strateškog voća premašio 215 miliona evra u 2019. godini. Imajući u vidu dobru cenu prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu za očekivati je još bolji rezultat u 2020. godini.