Turistički vaučeri i u 2016.

(Last Updated On: )

Podela vaučera za građane u cilju podsticaja domaćeg turizma nastaviće se od 1. januara 2016. godine, uz proširenu listu korisnika. Pomoćnik ministra trgovine i turizma Renata Pindžo tim povodom obavestila je javnost o detaljima.

Ona je za Tanjug kazala da se ovogodišnji pilot projekat podsticanja razvoja domaćeg turizma podelom vaučera, koji je trajao svega tri meseca, pokazao kao veoma uspešan i da je podeljeno preko 14.000 vaučera i ostvareno 118.000 noćenja. Prosečna dužina boravka građana je osam i po noći, a pet je bio minimum da bi se rezervisao vaučer.

Već od 15. decembra upućen je poziv ugostiteljima koji zele dobrovoljno da se priključe ovoj akciji, a ove godine bilo ih je 244. “Verujemo da će zainteresovanost 2016. biti još veća imajući u vidu da će cele godine moći da se realizuju vaučeri”, rekla je Pindžo.

Prva lista biće objavljena 31. decembra tako da će zainteresovani građani moći već od 1. januara da se prijavljuju. Budući da se prvi put od 2007. godine beleži u Srbiji rast broja domaćih turista i to za oko 12,5 odsto, to je bio pokazatelj da bi projekat iz 2015. u punom kapacitetu trebalo da počne da se realizuje i od 1. januara 2016. godine.

srbija

Proširenje na “devizne” penzionere i poljoprivrednike

Renata Pindžo je podsetila da je predviđeno da se lista korisnika od 2016. godine proširuje na inostrane penzionere, odnosno naše građane koji primaju inostrane penzije, ali i na nosioce registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

Uslovi za dodelu vaučera su isti – da prihod koji ostvaruju mesečno ne prelazi 60.000 dinara i rezervacija minimum pet dana u nekom od hotela.

“I naredne godine ćemo aktivnosti realizovati uz pomoć “Pošte Srbije” i građani će moći na 4.000 saltera širom zemlje da predaju zahtev i u dogovorenom roku dobiju vaučere”, rekla je Pindžo.

Građani bi mesec dana ranije trebalo da odluče gde će boraviti, kako bi izvršili  rezervaciju i kako se ne bi desilo da hotel bude prebukiran i zbog toga ostanu bez mesta.

“Realno je očekivati tri i po puta više turista nego ove godine i do 50.000 vaučera biće moguće iskoristiti u 2016. godini“, rekla je pomoćnik ministra.

Izvor: Tanjug