Trudnicama i porodiljama pun iznos naknada

(Last Updated On: )

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada.

Kako je istakao, to znači da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primati pun iznos naknade zarade i neće biti nikakvih umanjenja tih naknada.

Ministar Mali je istakao da se Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, to eksplicitno i propisuje.

„Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom“, stoji u uredbi.

Ministar je naveo i Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa i cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19, gde se navodi da: „Doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenom za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe“.

Kao što vidite, rekao je ministar, u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama će se obračunaviti i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine. Ministarstvo finansija je, dodao je, to veoma jasno propisalo.

Povodom navoda u pojedinima medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, ministar je naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta.

„Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje, ponavljam još jednom, neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene“, podvukao je ministar i dodao da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.