Teže do posla u Australiji

(Last Updated On: April 21, 2017)

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca, rekao je premijer te zemlje Malkolm Ternbul.

Dosadašnje vize će zameniti vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne veštine.

Ternbul je odbio sugestije da je promena vizne politike doneta kao odgovor na zahteve desničarskih stranaka. Međutim, u objavi na Fejsbuku Ternbul je napisao: “Naše reforme imaće jednostavni fokus: posao Australijancima i australijske vrednosti”.

Ternbul je rekao da će promena viza privući kvalifikovane radnike i veće zapošljavanje Australijanaca, za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih ‘viza 457’.

“Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australijski radnici moraju da imaju prednost pri zapošljavanju u zemlji”, rekao je. “Nećemo više dopuštati da 457 vize budu pasoš za poslove koje bi mogli i trebalo da rade Australijanci”, dodao je.

Viza je uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalifikovane radne snage i dopustilo posednicima vize da dovedu članove porodice u Australiju. Međutim, zaglibila je u kontroverzi zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog jeftinoće, a ne da ispune nestašicu kvalifikovane radne snage. Ternbul je na konferenciji u Kanberi rekao: “Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet”.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.

Izvor: B92 / SEEBiz