Teže do posla u Australiji

(Last Updated On: )

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca, rekao je premijer te zemlje Malkolm Ternbul.

Dosadašnje vize će zameniti vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne veštine.

Ternbul je odbio sugestije da je promena vizne politike doneta kao odgovor na zahteve desničarskih stranaka. Međutim, u objavi na Fejsbuku Ternbul je napisao: “Naše reforme imaće jednostavni fokus: posao Australijancima i australijske vrednosti”.

Ternbul je rekao da će promena viza privući kvalifikovane radnike i veće zapošljavanje Australijanaca, za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih ‘viza 457’.

“Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australijski radnici moraju da imaju prednost pri zapošljavanju u zemlji”, rekao je. “Nećemo više dopuštati da 457 vize budu pasoš za poslove koje bi mogli i trebalo da rade Australijanci”, dodao je.

Viza je uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalifikovane radne snage i dopustilo posednicima vize da dovedu članove porodice u Australiju. Međutim, zaglibila je u kontroverzi zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog jeftinoće, a ne da ispune nestašicu kvalifikovane radne snage. Ternbul je na konferenciji u Kanberi rekao: “Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet”.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.

Izvor: B92 / SEEBiz