Studenti planiraju odlazak

(Last Updated On: June 29, 2018)

Trećina studenata u Srbiji planira da po završetku školovanja ode u inostranstvo, a među njima više od 90 odsto ima apsolutnu podršku roditelja za tu odluku

Čak 70 odsto njih ima rođake i prijatelje u inostranstvu na čiju pomoć računaju.

To pokazuju rezultati predstavljenog istraživanja “Migracije studenata” koje je sproveo Kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da je najdrastičniji podatak iz celog istraživanja taj što je četvrtina onih studenata koji bi da odu već rešena u odluci da to i učini, bez obzira na mere koje bi preduzela država u nameri da ih zadrži u Srbiji.

“Ona populacija mladih koju pitamo ‘šta bi trebalo da se dogodi u Srbiji, a da ne odete’, jedna četvrtina koji planiraju da odu kaže da nema nijedne mere koja može da ih zadrži. Oni su već doneli odluku”, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ministarka je istakla da je cilj istraživanja da se prikupe svi podaci koji će se odnositi na kreiranje konkretnih mera i stimulativnih aktivnosti za zadržavanje mladih u Srbiji.

Kada je reč o planiranoj dužini boravka u inostranstvu, 50 odsto onih studeneta koji bi da odu iz Srbije ne planira da se vrati, 19 odsto bi da se vrati, ali kad obezbede dovoljno novca za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji, dok bi se 13,8 odsto vratilo kada ekonomska situacija u Srbiji bude bila bolja i stabilnija.

U istraživanju je učestvovalo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Sbijii, a Đuklć Dejanovićeva kaže da među studentima koji planiraju da nakon završetka školovanja potraže bolje uslove života u u inostranstvu prednjače studenti informaciono-komunikacionih tehnologija, čak njih 36,5 odsto i studenti iz oblasti medicinskih nauka, više od 30 odsto, dok je manji udeo studenata iz oblasti društvenih nauka.

Među državama u koje bi studenti naradije odlazili, kaže ministarka, prednjači Nemačka, a svaki četvrti student, odnosno njih 24 odsto koji bi da odu iz Srbije, planira baš da ode u tu državu.

Zatim slede SAD (11 odsto), Švajcarska (10,7 odsto), Austrija (8,7 odsto) i Norveška (6,3 odsto).

“Nemačka se nalazi na prvom mestu najpoželjnih država za studije svih područja studiranja, osim za IT studente, koji bi najradije da odu u SAD i da tamo započnu posao i život”, kaže Đukić Dejanovićeva.

Ministarka kaže da je 28,5 prosek godina mladih koji odlaze iz Srbije, a da svaki četvrti koji napusti Srbiju ima visok stepen obrazovanja.

“Ne možemo se samo žaliti što je takav podatak, nego moramo imati proaktivan stav, šta kad je to već tako i videti šta može da se uradi. Moramo intenzivirati saradnju sa viskostručnom intelektualnom dijasporom i to je jedan od zadataka”, kaže Đukić Dejanovićeva.

Izvor: Tanjug