Stolice po meri

(Last Updated On: June 5, 2020)

U obilju informacija i saveta koje čitamo na internetu izdvajaju se oni pomalo neočekivani. Na primer – kako odabrati trpezarijske stolice odgovarajuće veličine.

Ne verujemo da precizno merite stolice kad ih kupujete. Posledice ovog propusta možete da osetite. Trpezarijski stolovi i stolice često se pokažu kao nefunkcionalni kad je potrebno da ugostite više ljudi i, što je važnije, svakodnevno sedenje oko stola može da bude neudobno članovima vaše porodice.

Šta izmeriti kod stolice i kako pronaći pravu?

Stolica i nasloni za ruke treba lako da stanu ispod ploče stola, ali i da imaju udobno sedište i ostave dovoljno prostora za noge. Većina trpezarijskih stolova ima ploču na visini od oko 76 cm, a visina sedišta stolice je 46 cm od poda. Ukoliko nije tako i imate nestandardni sto, rastojanje između ploče stola i sedišta stolice trebalo bi da bude 30 cm.

Idealno je da rastojanje između naslona za ruke, ukoliko ih stolice imaju, i ploče ili spoljne ivice stola bude 17 cm.

Prosečna širina stolice je 41-51 cm (merite širinu po najširoj dimenziji, uključujući i naslone za ruke i leđa, pošto se stolice razlikuju po dizajn rešenjima). Ako za stolom treba da sede osobe jedna do druge, dodajte minimalno po 15 cm sa svake strane, kako im se laktovi ne bi dodirivali. U zavisnosti od stola koji već imate ili kupujete, odredite i koliko možete da povećate širinu stolice.

Ukoliko imate pravougaoni sto, a nedovoljno prostora, možete da kupite, na primer, četiri stolice bez naslona za ruke za duže strane stola, i po jednu sa naslonima za ruke za kraće strane stola.

Generalno, svaka osoba bi trebalo da ima 62 – 76 cm za udobno korišćenje stolica i stola. Za pravougaone stolove dodajte po 30 cm sa svake strane dužeg dela stola za osobe koje sede na kraćim stranama.

Između trpezarijskog stola i zida, ili drugog dela nameštaja, ostavite najmanje 90 cm prostora.