Stevija sve prisutnija

(Last Updated On: July 25, 2018)

Stevija je biljka poznata po svojim svojstvima vekovima, ali je tek poslednjih godina interesovanje za nju, kao zamenu za šećer, naglo poraslo.

Sve je počelo u Japanu 70-ih godina prošlog veka, kada su preduzimljivi proizvođači biljku počeli da uzgajaju za komercijalne namene. Upotreba stevije u proizvodnji hrane i pića zatim se proširila po svetu, pa je u 2014. godini, na primer, tržište dostiglo vrednost od 350 miliona dolara prometa, ili 5100 tona. Predviđanja su, međutim, da će se rast ubrzati i da će do 2020. tržište vredeti više od 565 miliona dolara, odnosno iznositi preko 8500 tona.

Faktori koji utiču na rast upotrebe stevije su jasni – povećana svest o štetnosti visokokaloričnih proizvoda ide u prilog biljci koja gotovo uopšte ne sadrži kalorije.

Proizvođači koji u sastav svojih poslastica uvode steviju beleže rast u prometu i zaradi. Ona je već pronašla mesto kod kupaca i potrošači je cene. Stručnjaci je, takođe, preporučuju, kao prirodni dodatak ishrani.

Tržište proizvoda koji u svom sastavu umesto šećera sadrže steviju postaje visoko kompetitivno. “Pepsi”, “Koka kola” i “Nestle” već su ponudili alternativu svojim popularnim proizvodima sa šećerom, pa je potražnja za stevijom dodatno porasla. Stevija se nalazi sve češće u sastavu pića, testenina, pekarskih proizvoda, zaslađivača i slatkiša poznatih brendova.

Pored Japana, tržišta koja će dominirati u tražnji biće i u narednom periodu Severna Amerika i pacifički deo Azije. Najveći rast u odnosu na prethodni period najverovatnije će ostvariti Latinska Amerika, a najveći proizvođač i izvoznik ostaje Kina, u kojoj je sasvim dovoljno poljoprivrednih stručnjaka obučenih za kvalitetnu i jeftinu proizvodnju.