Stara fioka u novoj ulozi

(Last Updated On: )

Odlučili ste da bacite komad nameštaja koji više ne služi nameni, i pitate se – može li da se iskoristi neki njegov deo, na primer fioka. Evo nekoliko ideja za koje nije potrebno veliko znanje ni ulaganje osim, možda, za šmirglu, četku i konzervu boje.

Takva kakva jeste fioka vam može poslužiti da odložite izvesne stvari u ostavi, ispod kreveta ili na drugom mestu. Dobro spakovane, sa zategnutom foijom za domaćinstvo preko, ove sitnice više neće skupljati prašinu, a čitav prostor biće pogodniji za održavanje. Ako je fioka velika i ukoliko je napunjena teška, a želite da je stavite ispod kreveta, nije veliki trošak da dodate točkiće, zbog lakšeg pomeranja.

Ukoliko ste spretni ili imate pomoć majstora, od dve do tri male fioke možete napraviti ormarić za kupatilo. Složite ih jednu na drugu i, eventualno, dodajte staklena vrata. Ofarbane u jarku boju, ove fioke mogu da izgledaju veoma lepo.

Fioka može da posluži, ako je dovoljno duboka, kao sanduče za gajenje začinskih biljaka, cveća, ili, ako je plitka, za rasad. Slično, od veće fioke možete napraviti “baštu” tako što ćete u njoj grupisati cveće ili začine u postojećim saksijama sa sopstvenim podmetačima.

Fioka može da postane dekorativan i interesantan ram za sliku. U zavisnosti od sadržaja, možete da je izšmirglate, a zatim lakirate, ili obojite bojom, čak i ukrasite.

Napravite od fioke krevetić za kućnog ljubimca. Potrebno je samo da sašijete dušek odgovarajuće veličine.

Ako je fioka velika i duboka, i imate dve ili tri takve, majstor može da vam napravi otoman, sa nogicama ili bez njih. fioke se moraju spojiti, a zatim bogato tapacirati da bi bile udobne za sedenje.

Fioka može postati, lakirana lakom visokog sjaja, na primer, originalna kutija za žestoka pića.

Možete je pretvoriti i u kutiju za igračke koja će stajati u nekom uglu. Mališanima će sigurno biti njlakše da pokupe igračke i spakuju ih u otvorenu drvenu kutiju koja stoji na zemlji.

Napravite od fioka police za zid. Povežite ih, ili uklonite pojedine stranice i spojite ih po želji…