Stanovništvo stari, nezaposlenost raste

(Last Updated On: February 1, 2021)

Savet za regionalnu saradnju (RCC) postavio je “Mapu zaposlenosti na Zapadnom Balkanu” na kojoj se prate posledice pandemije korona virusa po tržišta rada u regionu.

Mapa pokazuje da je na početku krize, u martu 2020, broj prijavljenih nezaposlenih na Zapadnom Balkanu bio 1,22 miliona i da je do novembra povećan na skoro 1,4 miliona. To je povećanje za 14,5 odsto tokom svega devet meseci.

Bez obzira na razlike medju ekonomijama zemalja regiona, jasno je da su radna mesta teško pogodjena i da je KOVID “pojačao strukturalne izazove tržišta rada na Zapadnom Balkanu”, rekla je generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

Pojednako je važno, rekla je Bregu, to što brojke ne obuhvataju gubitke u broju radnih sati i platama, niti potpuno odražavaju promene u neformalnom sektoru i nivoima aktivnosti bitnih za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Čak i kad bi se posledice danas poništile i vratilo stanje pre KOVID-a, opet bismo bili u nepovoljnom položaju sa zapošljavanjem u neformalnom sektoru koje se prema procenama kreće od 18 do čak 30 odsto u ekonomijama Zapadnog Balkana, s niskom stopom zaposlenosti mladih, visokim stopama neaktivnosti, neravnopravnostima”, ukazala je ona.

Bregu je navela da je pre pandemije skoro dve trećine radno sposobnih žena na Zapadnom Balkanu bilo nezaposleno ili na drugi način van radne snage i da ženska radna snaga iznosi oko 45 odsto ukupne.

Uz to, rekla je ona, “u ekonomijama Zapadnog Balkana se i dalje smanjuje broj radno sposobnog stanovništva (15-64 godine)… zbog starenja i iseljavanja stanovništva” zbog kojeg nastaje “odliv kvalifikovane radne snage” po kojem je taj region, kako je ocenila, nažalost odavno poznat.

Posledice su: smanjenje ljudskog kapitala, nedostatak radne snage i veština, smanjen kapacitet za inovacije i usvajanje naprednijih tehnologija, promene na tržištu rada, fiskalne posledice, smanjenje potrošnje te i slabljenje tržišta, smanjen ekonomski rast i produktivnost, povećani troškovi javnih usluga i “gubitak ulaganja u stvaranje ljudskog kapitala”.

“Mapa zaposlenosti na Zapadnom Balkanu” koju je RCC pripremio kroz projekat “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP2)” je prva onlajn platformi koja objedinjuje i predstavlja podatke o tržištima rada prikupljene iz zvaničnih izvora šest ekonomija Zapadnog Balkana na mesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj osnovi.

Izvor: Beta