Stalni radni odnos u prosveti

(Last Updated On: )

Imamo zeleno svetlo za zapošljavanje prosvetnih radnika za stalno i to ćemo raditi u većem obimu narednih nekoliko meseci, izjavio je ministar Šarčević.

Učitelji, nastavnici, profesori koji se ističu kvalitetnim i posvećenim radom, a godinama su zaposleni na određeno vreme u osnovnim i srednjim školama, dobiće priliku da na konkursu budu primljeni u stalni radni odnos, rekao je Šarčević za Politiku.

On je kazao da se priprema uputstvo koje će biti poslato nadležnima u svim školskim upravama, a onda i direktorima škola, sa preporukom da prilikom raspisivanja konkursa vode računa najpre o dužini čekanja na stalno zaposlenje i o radnom doprinosu nastavnika.

Suštinski, kaže ministar, to znači da se ukida zabrana zapošljavanja u prosveti i da se priprema teren za drastično, ali kontrolisano proširenje liste zaposlenih na neodređeno.

Prema njegovim rečima, biće to masovni ulaz, po nekoliko hiljada ljudi u narednih nekoliko meseci.

Broj stalno zaposlenih u prosveti, rekao je Šarčević, neće se uvećati samo zbog ukidanja zabrane zapošljavanja, već i zbog uvođenja jednosmenskog rada u još 200 škola.

“Praviće se spiskovi i zahtevi, a imamo mehanizam kontrole u kome je Ministarstvo prosvete poslednji filter. Dao sam sugestiju svima, gde god imamo spornu situaciju, da se ona izdvoji i timski reši, zarad ljudskosti i pravednosti”, rekao je Šarčević.

Izvor: Tanjug/B92